In navolging van Nieuw-Zeeland staan ook in Australië alle signalen op rood voor de import van Europese aardappelproducten tegen dumpprijzen. Vooral de invoer uit Nederland en België wordt in Oceanië met argusogen gevolgd.
Volgens gegevens van PotatoPro produceert Australië gemiddeld 1,3 miljoen ton aardappelen per jaar, waarvan meer dan 60% wordt verwerkt tot diepgevroren aardappelproducten en chips. Vooral op Tasmanië kan de import van spotgoedkope aardappelproducten grote gevolgen hebben voor de lokale industrie.
Vrijhandel hoog in het vaandel
Australië is niet gewend om een protectionistisch markt- en prijsbeleid te voeren, integendeel. Wereldwijde onbelemmerde vrijhandel staan hoog in het vaandel in Australië en Nieuw-Zeeland. De coronacrisis is echter een uitzonderlijke situatie die mogelijk marktingrijpen in de vorm van bijvoorbeeld douanetarieven rechtvaardigt, zegt Tyson Cattle, woordvoerder van de Australische land- en tuinbouworganisatie AUSVEG.
Geen grootafnemers
Nieuw-Zeeland en Australië zijn normaal gesproken geen grootafnemers van Europese frites. Voor België, de grootste fritesexporteur wereldwijd, staan Australië en Nieuw-Zeeland als exportbestemming op respectievelijk plek 27 en 71. In Nieuw-Zeeland is normaliter 85% van de fritesconsumptie afkomstig van eigen productie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.