Agrifoto

Inside Pootgoed

Is virus de grootste bedreiging in pootgoed?

30 Juli 2020

Deze weken zijn pootgoedtelers volop bezig met het bepalen van het juiste loofdodingsmoment. Voor verreweg de meeste telers is het een zwaar seizoen qua selectie. Wat mogen telers dit seizoen verwachten als het gaat om de afzet van pootaardappelen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grootste uitdaging voor pootgoedtelers dit seizoen was om de maximaal te behalen klasse te kunnen behouden van de voor de keuring aangegeven pootgoedpercelen. Van meet af aan was duidelijk dat de selectie een hele uitdaging zou worden.

Afkeuringen of verlagingen
Hoewel de luizendruk nu fors is afgenomen, zorgen de naweeën in de vorm van primair momenteel voor kopzorgen. Afkeuringen of verlagingen naar een lastig verkoopbare klasse zijn aan de orde van de dag en een teleurstelling met de finish van het groeiseizoen in het vizier.

Ook naar volgend jaar toe zijn er zorgen als het gaat om de gezondheid van Nederlands pootgoed. Insiders geven aan dat zij blij zijn dat de NAK dit jaar toch integraal het pootgoed gaat onderwerpen aan een nacontrole, om in ieder geval de gezondheid van het Nederlands pootgoed beter te kunnen borgen.

Donkere wolken
Het virus is niet het enige dat als donkere wolk boven de pootgoedmarkt hangt. Ook in de afzet van pootgoed zijn er plooien glad te strijken. Hoe dichter bij huis, hoe groter de plooi, zo lijkt het. De export van pootgoed richting landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten lijkt op voorhand niet te duiden op fors minder afzet. Hoewel de daling van de olieprijs de landen in deze regio fors hebben geraakt, zal toch de voedselvoorziening voor de bevolking op peil dienen te blijven. Op een Arabische lente 2.0 zit niemand te wachten.

Afzet binnen Europa
Afzetgebieden in Zuid-Europa zullen wellicht wat terughoudend zijn in het aankopen van pootgoed, maar zeker niet van de markt zijn verdwenen. Het verkopen van pootgoed naar Noord-Europese landen zal naar verwachting het moeizaamst gaan verlopen. En dat heeft alles te maken met de ontwikkelingen op de afzetmarkten van frites. Nog steeds kampen verwerkende industrieën met de nasleep van corona en is de verwerking nog niet terug op het pre-corona niveau. De prijzen van fritesaardappelen zijn inmiddels gedaald naar dramatisch lage niveaus en lichtpuntjes aan de horizon worden niet waargenomen.

Invloed op fritesareaal
Insiders gaan ervan uit dat dit gevolgen heeft voor het areaal fritesaardappelen in seizoen 2021-2022. De laatste jaren is de groei en ontwikkeling van monopolyfritesrassen voornamelijk gericht op de teelt van frites. Die sector is door corona in het hart geraakt en het herstel overstijgt meerdere seizoenen. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat pootgoedhandelshuizen gaan stunten met de pootgoedprijzen om van hun product af te komen. Immers in achterliggende jaren heeft de prijs van monopolypootgoed van fritesrassen nauwelijks invloed gehad op het uit te planten areaal fritesaardappelen.

Segmenten die zich positief hebben weten te onderscheiden in coronatijd zijn de tafelaardappelmarkt en de chipsmarkt. Met name in de chipsmarkt zit potentie en ligt er voor pootgoedverdeling nog een uitdaging.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden