De huidige residunorm voor chloorprofam (CIPC), die vermoedelijk pas na oogst 2020 wordt verlaagd, is geen reden om grondige reiniging van de bewaarloods uit te stellen. Belgapom benadrukt dat aardappelen verwerkt tot frites tot wel 36 maanden bewaard worden.
Op het gebruik van CIPC geldt sinds dit jaar een Europees verbod. Het kiemremmingsmiddel mag tijdens de bewaring van de komende aardappeloogst niet meer worden gebruikt. Om kruisbesmetting te voorkomen in loodsen waar in het verleden CIPC is gebruikt, is grondige reiniging van deze loodsen noodzakelijk. Hiervoor is in Europees verband een reinigingsprotocol opgesteld.
Tijdelijke residunorm
Ondertussen wordt er een stevige lobby gevoerd voor de invoering van een tijdelijke MRL (maximale residu limiet) voor CIPC. Als deze er niet komt, dan wordt de huidige MRL van 10 ppm naar beneden bijgesteld tot de standaard grenswaarde van 0,01 ppm. Dat betekent dat er niet meer dan 0,01 mg van het middel in een kilo aardappelen voor mag komen. Een onwerkbare situatie, waarmee naar schatting 50% van de aardappelen niet meer kan worden verwerkt.
Europabreed hebben organisaties in de aardappelketen het Europese orgaan SCoPAFF ervan overtuigd een overgangsregeling uit te werken. Daarin wordt onder meer gesproken over een tijdelijke MRL tussen de 0,3 en 0,5 ppm. Het besluit hierover valt pas in september. BO Akkerbouw heeft wel al laten weten dat de seinen op groen staan. En dat een eventuele tijdelijke MRL waarschijnlijk pas geldt vanaf bewaarseizoen 2021.
Ernstige gevolgen
Tot die tijd blijft in dat scenario de huidige norm van 10 ppm van toepassing. Dit betekent echter niet dat CIPC nog kan worden gebruikt, benadrukt Belgapom. Ook de noodzaak om nu de bewaarloodsen al grondig te reinigen, vervalt hiermee niet. Integendeel,stelt de brancheorganisatie.BO Akkerbouw gaf dit eerder ook aan. Kruisbesmetting kan ernstige gevolgen hebben voor de diverse schakels in de keten.
Aardappelen waarvan het CIPC-residugehalte boven de vermoedelijke tijdelijke MRL (0,3 - 0,5 ppm) uitkomt, worden verwerkt tot diepgevroren frites. Deze kunnen tot 36 maanden worden bewaard. In de wetenschap dat SCOPAFF de tijdelijke MRL op basis van analyses jaarlijks wil herzien, is het goed denkbaar dat diepvriesproducten over 2 jaar op de markt aanwezig zijn met een te hoog gehalte aan CIPC. Dit kan betekenen dat deze producten niet langer mogen worden verkocht en dus moeten worden vernietigd.