Agrifoto

Inside Aardappelbewaring

Huidige residunorm CIPC voorlopig nog van kracht

8 Juli 2020 - Jeannet Pennings - 12 reacties

Zoals het er nu naar uitziet blijft de huidige residunorm voor chloorprofam (CIPC) van 10 ppm komend bewaarseizoen gehandhaafd. Het Europese besluit moet echter nog genomen worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds 1 januari geldt een Europees verbod op het gebruik van CIPC. Telers mogen het kiemremmingsmiddel tijdens de bewaring van de komende aardappeloogst niet meer gebruiken. Daarbij dreigt ook een scenario dat de maximale residu limiet naar beneden wordt bijgesteld tot de standaard grenswaarde van 0,01 ppm. Nu is dit nog 10 ppm, wat betekent dat er niet meer dan 10 mg van het middel in een kilo aardappelen voor mag komen.

Effect moet nog blijken
De standaard grenswaarde levert volgens de sector een onwerkbare situatie op. In schuren waar in het verleden CIPC is gebruikt, bestaat immers een groot risico op kruisbesmetting. In hoeverre een grondige reiniging volgens Europees protocol dat kan voorkomen, moet nog blijken. Een overgangsperiode is nodig om te voorkomen dat - naar schatting - 50% van de aardappelen straks niet meer kan worden verwerkt.

Zoals gepland is het dossier over CIPC afgelopen maand besproken binnen het Europese orgaan SCoPAFF. Daarin wordt onder meer gesproken over een tijdelijke MRL (maximale residu limiet) die tussen de 0,3 en 0,5 ppm ligt. "Een niveau in die range moet volgens de wetenschap haalbaar zijn", zegt André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw. "In de praktijk moet dat echter nog blijken."

Noodzaak reiniging
Dat is volgens de BO-voorman de reden dat de sector aandringt op ingang van de tijdelijke MRL ná het komende bewaarseizoen. "Telers kunnen dan komend jaar ervaren wat het effect is van hun reinigingsmaatregelen op het residuniveau. Waar nodig kunnen zij dan aanpassingen doen. Het grondig reinigen van de bewaarschuren is dus wel echt noodzakelijk", benadrukt Hoogendijk.

De lobby richting de overheid wordt onder meer gevoerd vanuit de Taskforce Kiemremming, waarin ketenpartijen (teelt, handel en verwerking) zich hebben verenigd onder leiding van BO Akkerbouw. Hoogendijk acht het waarschijnlijk dat de Europese Commissie in september met een voorstel komt voor een tijdelijke MRL in de genoemde range van 0,3 tot 0,5 ppm. En dat dit pas geldt vanaf bewaarseizoen 2021. Tegelijkertijd is het definitieve besluit nog niet genomen en dus gaat de lobby door, ook vanuit de Europese koepelorganisatie. "Het is pas klaar als het klaar is."

Afbouwen kost tijd
Als de verwachtingen uitkomen, dan gaat de MRL voorlopig niet terug naar de standaard van 0,01 ppm. De huidige residunorm van 10 ppm geldt dan tot dat de tijdelijke MRL van kracht wordt. Hoogendijk: "Een tijdelijke MRL wordt altijd voor een bepaalde periode afgesproken en die is maximaal 10 jaar. De verwachting is dat Europa kiest voor eerst 2 jaar en een tussentijdse monitoring. Het uiteindelijke doel is het afbouwen van de residuniveaus. We verwachten daar wel langere tijd voor nodig te hebben gezien de persistentie van de stof."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden