Keuringsdienst NAK maakt zich zorgen over de resultaten die uit de veldkeuring komen. De bladluizendruk is extreem hoog en er zijn bij de eerste veldkeuring al de nodige viruszieke planten aangetroffen.
Bijna 95% van alle percelen zijn inmiddels voor de eerste keer gekeurd, zo laat NAK weten. Het verlagingspercentage ligt nu op 0,8%, wat neerkomt op 312 hectare. Daarmee ligt het percentage iets onder het niveau van vorig jaar in week 25. Dat lijkt een positieve ontwikkeling, maar de werkelijkheid ligt iets genuanceerder.
Luizenexplosie
Zo liet NAK onlangs al weten dat er ongekend veel bladluizen worden gevonden. Deze luizenexplosie aan de start van het pootgoedseizoen komt niet als donderslag bij heldere hemel. De uitgangssituatie na een tegenvallende nacontrole was slecht en het ontbreken van een koude winter bracht geen nieuw perspectief.
Door de lagere temperaturen en lokaal veel neerslag in de voorgaande weken was er goede hoop op een verlaging van het aantal bladluizen. Toch werd er begin vorige week alweer een aanzienlijke luizendruk gemeld. De groene perzikluis, de belangrijkste overbrenger van het Y-virus, kwam daarbij relatief veel voor. NAK constateert dat de vectorendruk deze periode op een niveau ligt die normaal pas later in het seizoen wordt bereikt.
Nog steeds ongunstig
Het betekent dat de bladluissituatie al vroeg nog steeds ongunstig is. Welk effect dit gaat hebben op het aantal verlagingen in de pootaardappelen moet blijken. Ervaring leert dat in de komende 3 weken het percentage verlagingen aanzienlijk toeneemt. Vorig jaar kwam het verlagingspercentage in de nacontrole uit op 37% en in 2018 op 25%. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van de jaren ervoor, toen het percentage tussen de 8% en 17% schommelde.
Van de huidige verlagingen is in 58% van de gevallen bacterieziek de oorzaak. Maar er worden volgens NAK ook veel viruszieke planten aangetroffen in de percelen. Het verlagingspercentage is het hoogst op de zandgronden in de regio noord en in het zuiden van het land. De vraag is nu in hoeverre het telers lukt de percelen schoon te houden en zo de virusoverdracht in te perken.