Ook in mei hebben Nederlandse aardappelverwerkers fors minder aardappelen verwerkt tot frites en andere aardappelproducten. Wel ligt het volume 22.600 ton boven dat in april, waarmee voor nu het dieptepunt achter de rug is. Wat opvalt is het forse aandeel geïmporteerde aardappelen.
In de meimaand werd in totaal 215.100 ton aardappelen verwerkt in ons land, zo wordt duidelijk uit de maandelijks gepubliceerde verwerkingscijfers van Vavi. Dit is een stijging van 12% met de vorige maand, ofwel goed voor 22.600 ton. Het volume in mei is echter wel het laagste genoteerd gedurende de laatste 30 jaar. Van het totale volume was bijna de helft afkomstig van buitenlandse telers. In totaal werd 101.000 ton uit andere landen gehaald.
Meer buitenlands product
De meeste van deze aardappelen zijn uit België afkomstig. Nederlandse aardappelverwerkers hebben hier de voorbije maanden veel ingekocht, zoals de verwerkingscijfers nu tonen. Met de kennis van toen kozen fabrieken ervoor om Nederlandse fritesaardappelen massaal als veevoer af te zetten, gedekt onder de compensatieregeling. Vervolgens werden in België zeer goedkoop aardappelen aangekocht. Met het aanscherpen van de regeling werd deze strategie achterhaald. In juni daalt het percentage invoer naar alle waarschijnlijkheid weer.
Van het totale volume bakten verwerkers in totaal 80.800 ton voorgebakken product en 24.500 ton overige aardappelproducten. Daarmee is het volume, ten opzichte van een jaar eerder, bijna gehalveerd. Alleen in april lag het volume nog lager.
Schokbreker in de markt
De kans is groot dat het te verwerken volume in juni opnieuw op kan krabbelen, nu de horeca heropent en de consumptie toeneemt. Verwerkers hebben in 3 maanden tijd grote voorraden aangelegd. Dit kan als schokbreker voor de markt fungeren, waarbij de verwerking afneemt maar de afzet stijgt. Daarnaast is er de invloed van het seizoenseinde, al wordt er naar alle waarschijnlijkheid langer doorgedraaid op de oude oogst.
Met de verwerkingscijfers van maart, april en mei in de hand kunnen we meer zeggen over de impact van het coronavirus op de aardappelverwerking. In deze 3 maanden bedroeg de verwerking 698.500 ton. Pakken we een gemiddelde van 5 jaar, dan wordt in deze maanden normaal gesproken 1,01 miljoen ton verwerkt. Als gevolg van de situatie is dus bijna 320.000 ton minder product verwerkt, dat voor een groot gedeelte als veevoer is afgezet dit voorjaar.