De aardappeloogst pakt met name in de landen met het grootste areaal, Duitsland en Frankrijk, duidelijk hoger dan uit dan het 5-jarig gemiddelde en zeker hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste opbrengstprognose van het EU JRC MARS instituut.
In Nederland wordt de consumptieaardappelopbrengst ingeschat op gemiddeld 43 ton per hectare. 2,4% meer dan vorig jaar én het 5-jarig gemiddelde. Frankijk komt volgens MARS-prognose uit op een gemiddelde opbrengst van 43,1 ton op een 4,5% hogere opbrengst dan het 5-jarige gemiddelde. Ten opzichte van vorig jaar is de opbrengstprognose in Frankrijk 4,0% hoger. Voor België gaat de eerste prognose uit van een opbrengst van 44,2 ton per hectare. Iets meer dan gemiddeld en daarmee de hoogste opbrengst in de EU.
Duitsland maakt het verschil
Duitsland maakt volgens de verwachting van MARS vooral het verschil met een 13% hogere opbrengst vergeleken met vorig jaar. Ten opzichte van het 5-jarige gemiddelde is de opbrengst - van gemiddeld 44 ton per hectare - 5% hoger. Gemiddeld over alle 27 EU-landen gerekend, wordt de aardappelopbrengst op 32,6 ton per hectare ingeschat. Dat is 4,5% meer dan het 5-jarig gemiddelde.
De opbrengstprognose voor suikerbieten wordt EU breed ingeschat op gemiddeld 75,5 ton per hectare. Een procent meer dan het langjarig gemiddelde en nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Met name in Nederland en Duitsland wordt de oogst 3% tot 5% hoger ingeschat dan gemiddeld.
Graanprognose verder verslechterd
De opbrengstprognoses voor wintergranen en koolzaad zijn op EU-niveau met ongeveer 2% in neerwaartse richting bijgesteld, vergeleken met de meimaand. Vooral door opbrengstprognose verslechtering in Frankrijk, Roemenië en de Benelux-landen. De opbrengstprognose voor korrelmaïs en zonnebloemen zijn op EU-niveau juist naar boven bijgesteld. Dat is voornamelijk te danken aan verbeterde of aanhoudende gunstige voorwaarden voor zomergewassen in Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Spanje.
De opbrengstprognose voor zomergerst Is licht verbeterd op EU-niveau door opbrengstverbetering in Spanje, dat opweegt tegen de neerwaartse beweging in Frankrijk, Polen, Duitsland en verschillende andere EU-landen. De opbrengstvooruitzichten voor wintergranen liggen nu duidelijk onder het 5-jarig gemiddelde (2-4%), terwijl de prognoses voor korrelmaïs en zonnebloemen juist duidelijk bovengemiddeld zijn.
Vochttekort tijdens korrelvulling
Hoofdredenen voor de slechte vooruitzichten voor wintergranen zijn de hardnekkige regentekorten in grote delen van het noordwesten van Europa, maar ook in Hongarije en Oost-Roemenië. Gedurende de beoordelingsperiode (1 mei tot 10 juni) werden de wintergranen in deze regio's negatief beïnvloed in de gevoelige stadia rond de bloei en tijdens de aarvulling. In sommige regio's in het noordwesten van Europa werd ook zomergraan negatief beïnvloedt door de droogte.