Voorlopig gaan er nog geen aardappelen richting de suikerfabriek Vierverlaten in Groningen. Suiker Unie houdt de capaciteit beschikbaar, maar vooralsnog zijn er voldoende mogelijkheden om fritesaardappelen regulier te verwerken of een alternatieve bestemming te geven.
De berichtgeving dat Suiker Unie per 1 juni fritesaardappelen zou gaan drogen in de suikerfabriek in Groningen is een beetje een eigen leven gaan leiden, stelt Dirk de Lugt. De voorzitter van Royal Cosun beaamt dat hiervoor wel de benodigde vergunningen zijn verleend, maar de werkelijkheid ligt iets genuanceerder. “De capaciteit voor het verwerken van aardappelen die hiermee ter beschikking komt, wordt pas benut zodra deze ook echt nodig is.”
Stomen en drogen
Binnen Cosun is gekeken welke mogelijkheden er zijn om aardappelen te verwerken die door de corona-uitbraak overtollig zijn. Dat was met name een intern vraagstuk voor dochteronderneming Duynie, gespecialiseerd in voeroplossingen. “Veel aardappelen zijn inmiddels als veevoer bestemd en ingekuild. Ook wordt een deel van de aardappelen in de fabriek in Nijmegen gestoomd, in plaats van alleen aardappelschillen wat normaal gebeurt.”
Ook is gekeken naar de mogelijkheden voor het drogen van aardappelen. “In de fabriek in Cuijk worden allerlei producten gedroogd. De capaciteit om daar ook aardappelen te drogen is echter beperkt. Om die reden hebben we gekeken of de suikerfabriek in Vierverlaten uitkomst kan bieden.” Dat de mogelijkheden er zijn, is inmiddels duidelijk. Ook de provincie Groningen staat het verwerkingsproces niet in de weg en verleende de juiste vergunning.
Markten trekken aan
“Als de capaciteit nodig is, wil je ook direct aan de gang kunnen, vandaar dat de vergunning gelijk is aangevraagd”, legt De Lugt uit. “Om de fabriek draaiende te houden, moeten we echter wel een behoorlijk volume aardappelen hebben. Dat gaat al snel om duizenden tonnen per dag. Nu we de markten weer iets zien aantrekken, is de capaciteit op dit moment niet nodig.”
Of daar komende maanden verandering in komt, is volgens De Lugt moeilijk te voorspellen. “De afzet richting het foodservicekanaal komt voorzichtig weer op gang en tegelijkertijd zijn de ogen gericht op de akkers. Wat groeit er nu en wanneer gaat de nieuwe oogst beginnen? De droogte speelt zeker een rol. Als het in heel Europa droogt blijft, ontstaat er krapte in de komende oogst. In dat geval is te verwachten dat de industrie wat langer door draait op de oude oogst.”
Schuren moeten leeg
In dat geval zou er zomaar een productiemaand bij kunnen komen voor het wegwerken van het huidige overschot aan fritesaardappelen. “Daarnaast doen we er als Cosun alles aan om de aardappelen een alternatieve en nuttige bestemming te geven”, zegt De Lugt. Het feit dat de compensatieregeling is aangepast, waardoor contractaardappelen niet in aanmerking komen voor een tegemoetkoming vanuit de overheid, verandert daar niets aan. “De aardappelen zullen hoe dan ook verwerkt worden. De schuren moeten leeg.”