Nieuw-Zeeland en Australië zijn bang dat goedkope diepgevroren frites uit Europa de interne markt verstoort. Telers en verwerkers in beide landen dringen bij de overheid aan op importrestricties.
Als gevolg van de coronacrisis en de sluiting van de horeca, is de afzet van frites gestagneerd. Grote Europese aardappelproducerende landen, waaronder Nederland en België, kampen met een overschot aan fritesaardappelen. Daardoor liggen ook de koelhuizen vol met diepgevroren frites. Landen als Nieuw-Zeeland en Australië zijn bang dat dat deze producten in overvloed hun kant op komen.
Normaal gesproken is ongeveer 85% van de fritesconsumptie in Nieuw-Zeeland afkomstig van de teelt en verwerking uit eigen land. Een groot deel wordt buiten de deur geconsumeerd. Vanwege de coronamaatregelen was de horeca in Nieuw-Zeeland 2 maanden gesloten. Hierdoor is de afzet van Nieuw-Zeelandse fritesaardappelen en -producten afgevlakt.
Buitengewone prijzen
De verwerkende industrie, verenigd in Potatoes New Zealand, vreest voor groeiende import vanuit grote productiecentra waar de aardappelprijzen zijn ingestort. Het gaat met name om de Europese Unie, maar ook om Noord-Amerika. ‘Als er geen dringende maatregelen worden genomen om dit te voorkomen, wordt Nieuw-Zeeland overspoeld door de invoer van diepgevroren frites tegen buitengewone prijzen’, zo verwacht Potatoes New Zealand.
De organisatie meldt dat Nieuw-Zeelandse fritesfabrieken inmiddels een flinke voorraad hebben opgebouwd en mogelijk zelfs tijdelijk moeten sluiten. Dat heeft direct gevolgen voor de contracten met telers in het land. De volumes worden teruggeschroefd en lagere prijzen worden afgesproken. De binnenlandse markt moet eerst zien te herstellen, stelt Potatoes New Zealand. ‘Overheidsingrijpen is nodig om de invoer voor een bepaalde periode tegen te gaan.’
Antidumping
Australische aardappeltelers (AUSVEG) drongen vorige week bij de regering al aan op importrestricties. De organisatie onderzoekt die mogelijkheid via de antidumpingscommissie, maar vreest dat dit te lang duurt om de fritesaanvoer tijdig te stoppen.
De twee grootste aardappelverwerkers van Australië, McCain Foods en Simplot, zijn zich bewust van de dreiging. Met telers wordt contact gezocht over de impact op de contracten, zo meldde Potato News Today. Telers hebben naar het schijnt te horen hebben gekregen dat ten minste 1 Europese fritesverwerker bezig is een ​​distributiebedrijf in Australië op te richten.