Er is eind april 4% meer Nederlands pootgoed geëxporteerd ten opzichte van een jaar eerder. Vooral Europese landen hebben meer pootaardappelen afgenomen. Zo steeg het volume significant richting Duitsland. Rijmt dit wel met de oproep tot een kleiner aardappelareaal dit seizoen?
Volgens de meest recente exportcijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) is tot mei 420.791 ton pootaardappelen geëxporteerd over de landsgrenzen naar andere EU-landen. Dit is 4% meer dan een jaar eerder. Toen werd het volume pootgoed danig beperkt door een verminderde beschikbaarheid, ten gevolg van het gortdroge 2018.
Duitsland heeft dit seizoen het stokje van België overgenomen als grootste Nederlandse pootgoedklant binnen Europa. Tot 1 mei stond de teller op ruim 90.000 ton pootgoed, waar dat een jaar eerder nog 85.000 ton was. België nam juist minder aardappelen af: 88.000 ton versus 92.000 ton in 2019.
Opvallende Duitse cijfers
Binnen de Duitse aardappelsector wordt gesproken over uitbreiding van het areaal. Van krimp in sowieso geen sprake, zo is de opvatting. Dit past goed bij de grotere import. Volgens insiders is het gestegen volume te wijten aan verschuivingen binnen het rassenpakket en het feit dat Duitse telers meer A-klasse pootgoed hebben moeten aankopen, waar vorig jaar meer van ATR-pootgoed gebruik werd gemaakt.
Frankrijk nam eveneens iets minder Nederlandse aardappelen af. 30.000 ton versus 32.500 ton een jaar eerder. Op plek 4 staat Italië met een uitvoer die 4.300 ton is toegenomen. Op 5 staat Spanje, waar het volume gelijk bleef. De uitvoer naar Polen steeg wel significant, met 2.400 ton. Niet zo vreemd, aangezien door extreme droogte de (pootgoed)oogst daar vorig jaar fors lager uitpakte.
Areaaldaling of niet?
De vraag is nu of alle geëxporteerde tonnen naar de EU-5 landen ook daadwerkelijk zijn uitgepoot, of dat na het bestellen dit nog is gewijzigd. Zonder betrouwbare areaalcijfers is hier moeilijk iets over te zeggen. Voor Duitsland wordt door insiders verwacht dat de geïmporteerde aardappelen inderdaad zijn gepoot. Voor België en Frankrijk is dat niet duidelijk. Polen heeft meer afgenomen, maar had dit volume nodig om de kleine eigen oogst te compenseren.
Turkije
Van de bestemmingen buiten de EU nam Turkije de meeste aardappelen af. Het volume steeg tot 15.200 ton. Niet zo gek, de Turkse fritesaardappelsector is booming. Het land profiteert van een toenemende afzet op bestemmingen waar de Europeanen gehinderd worden door het politieke spel.
De totale Nederlandse pootgoedbalans voor oogst 2019 komt op 753.731 ton. Dat is 9% meer dan een jaar eerder. Vooral omdat naar de continenten Amerika, Azië en Afrika meer aardappelen zijn uitgevoerd. Zoals gezegd is dit geen faire vergelijking, vanwege de krappe oogst 2018. Ten opzichte van oogst 2017 ligt het uitgevoerde volume 3% lager.