In de EU-5 liggen nog flink wat aardappelen opgeslagen die als bestemming de verwerkende industrie hadden. In het Verenigd Koninkrijk is de situatie extra bijzonder, omdat de industrie vooral laat gerooide aardappelen uit dit voorjaar heeft verwerkt. Voorraden zijn daardoor lang onaangeroerd gebleven.
Joachim Ruckwied, voorzitter van het Deutschen Bauernverbands (DBV, de Duitse LTO) schat in dat telers in Duitsland nog 350.000 ton fritesaardappelen in opslag hebben. Daarmee is de voorraad fors lager dan wat collega’s in andere EU-5 landen nog hebben liggen, al is ook deze hoeveelheid een probleem. Ruckwied roept de Landwirtschaftlichen Rentenbank,het Duitse ontwikkelingsagentschap voor de landbouw, op om maatregelen te nemen zodat getroffen boeren niet in de financiële problemen raken. Dat zegt hij in een interview met de Tagesspiegel. Ruckwied heeft hoop op de Europese toezegging dat vanuit Brussel wordt ingegrepen.
Britse voorraad
In het Verenigd Koninkrijk is de aardappelvoorraad nog fors groter, zo blijkt uit cijfers van overheidsdienst AHDB Potato. Eind maart lag de voorraad op 1,19 miljoen ton. Dit is een vijfde meer dan vorig jaar en 5% boven het 5-jarig gemiddelde. De voorraad frites- en chipsaardappelen wordt op 417.000 ton geschat. Dit is bijna een derde meer dan vorig jaar en goed voor 90.000 ton.
Deze hoge voorraad is veroorzaakt doordat verwerkers voorrang hebben gegeven aan laat gerooide aardappelen. Door het gebrek aan vorst deze winter hebben aardappeltelers de gehele winterperiode en het voorjaar hun overgebleven percelen kunnen oogsten. Vooral fritesproducenten hebben deze alsnog verwerkt. Voor chipsproducenten was de kwaliteit meestal niet meer toereikend, waardoor in dit segment meer druk op de aanvoer is ontstaan. Een deel van de fritesaardappelen verschuift naar het tafelsegment, maar veel druk haalt dit niet van de ketel.
Fish & chips
Langzaam starten steeds meer fish & chips winkeltjes op het Britse eiland weer op. De voorraad verse fritesaardappelen ligt zo’n 10% onder het 5-jarig gemiddelde en ongeveer gelijk aan de voorraad vorig jaar. Ondanks dat winkels weer business kunnen doen, verwacht de sector niet dat de consumptie snel terugkomt op het niveau van voor de coronacrisis. Op dit moment draait de sector op 50% van zijn normale capaciteit.
In het VK wordt gerekend met een krimp van het aardappelareaal dit seizoen. Afgelopen jaar daalde de oppervlakte ook al, naar 120.820 hectare. In 10 jaar tijd is het areaal al met 16,5% afgenomen. Fabrieken sluiten minder contracten af, telers zetten minder aardappelen om het oogstrisico te verkleinen of worden afgeschrikt door hoge pootgoedprijzen. Ook moeilijkheden bij de loofdoding en kiemremming zijn redenen om andere gewassen te gaan telen.
Duitsers telen meer
Het Duitse marktbureau AMI verwacht op basis van de huidige informatie niet dat het areaal aardappelen in Duitsland afneemt. Slechts op kleine schaal hebben telers fritesaardappelen ingeruild voor chips- of tafelrassen. AMI concludeert dat aardappeltelers hun areaal soms (fors) uitbreiden en dat voor de vrije markt doen. Alternatieven hebben akkerbouwers niet en het voorjaarsweer was gunstig om te poten. Afgelopen jaar bedroeg het consumptieaardappelareaal in Duitsland 195.772 hectare, een stijging van bijna 6%.