De situatie rondom het verbod op Chloorprofam (CIPC) is paniekerig. Er is nog zeer veel onduidelijkheid. Zowel op het politieke gebied, van een mogelijke t-MRL, als op het gebied van bemonstering en aflevering. Dat bleek op de Aardappelthemadag in Dronten.
Hylke Brunt, secretaris van de Vereniging voor de AardappelVerwerkende Industrie (VAVI), gaf toe dat de situatie redelijk paniekerig is. "Maar het uitgangspunt is dat we 100% van de grondstoffen verwerken. Ons nachtmerrie-scenario is dat we in een fipronil-achtig scenario uitkomen."
Ambtenarij
Volgens Brunt kan 50% van de aardappelen niet verwerkt worden wanneer er geen t-MRL komt en het residueniveau op 0,01 ppm blijft. "Zelfs als er wel een t-MRL komt zal een aantal procent van de aardappelen niet verwerkt kunnen worden. Probleem is dat bij de ambtenarij niet beseft wordt dat dit op 30 miljoen ton aardappelen nog steeds een hele grote hoeveelheid is."
De situatie is zo onzeker dat zelfs over de bemonstering geen duidelijkheid is. "De onderlinge verschillen tussen bemonsteringsbureaus zijn erg groot. Bovendien is het een fabel dat door wassen en schillen het residuniveau verlaagt wordt. Het residue blijft erin zitten", aldus Brunt.
Niet vaker bemonsteren
Brunt lichte alvast een paar tipjes van de sluier over de maatregelen die de industrie voorstelt om te nemen. "We willen ons richten op droge reiniging en denken dat een groot deel van de reiniging door telers uitgevoerd kan worden." Ook stelde hij dat de verwerkende industrie niet heel enthousiast is om intensiever te bemonsteren.