Handelshuis Q-Potato en de telers van de Flevopool gaan nauwer samenwerken. Ze halen de banden aan, omdat dit hun ogen van essentieel belang is in de huidige aardappelmarkt. Boerenbusiness sprak met Dirk van de Water, directeur van Q-potato, en Mark Geling, voorzitter van de Flevopool.
"Eigenlijk is onze samenwerking 9 jaar geleden al begonnen", begint Van de Water. "We hebben al die tijd goed samengewerkt, maar we bleven los van elkaar staan. Q-Potato functioneerde min of meer als commissionair van de Flevopool. Nu wordt de pool onderdeel van Q-potato. Het poolbestuur gaat samen met Q-Potato het afzetbeleid regelen."
De dagelijkse uitvoering van het beleid komt bij Q-Potato te liggen, vervolgt Van de Water. "Dat is ook belangrijk om snel te schakelen op de markt." Mark Geling vult aan: "In die 9 jaar hebben we goed samengewerkt. Daarom hebben we vertrouwen in een nauwere samenwerking."
Leden zijn voor
Het verbond is al officieel bekrachtigd, zodat oogst 2020 al wordt afgezet door het samenwerkingsverband. "Op de ledenvergadering bleek dat de leden voor deze samenwerking waren. De leden zijn enthousiast, omdat zij aanvoelen dat zij goed georganiseerd moeten zijn in de vrije markt. Ze merken dat het belangrijk is om kansen te creëren die je als individuele teler niet hebt", aldus Geling.
Hij vervolgt. "Je ziet nu vaak dat afnemers werken van bovenaf. Ze komen met een prijs en daar mag een handtekening bij worden gezet of niet. We hopen nu beter samen te kunnen werken, ook met onze afnemers. Je ziet dat afnemers en boeren vaak tegen elkaar roepen. Nu merk je bijvoorbeeld veel onvrede over de contractprijzen. Wij proberen daar al wat aan te doen door samen te werken en onze afzet te verdelen. Deels over een vaste prijs en deels over export en termijnmarkt."
Beter dan contractprijzen
De onvrede in de aardappelsector onder de telers is voelbaar, constateert Van de Water. "Ze krijgen een bedrag voor hun aardappelen via de contracten dat eigenlijk te weinig is. Maar de teler staat als individu met de rug tegen de muur. Het blijkt steeds dat pools het qua afzet beter doen. Dat hebben wij bewezen. Pools komen met gemiddeld €20 euro per ton boven een vasteprijs contract uit. Bovendien werken we ook intensief samen op het gebied van kennis over bijvoorbeeld de teelt, bewaring en markt."
Denken vanuit de keten is in de visie van beide partijen belangrijk. "Een teler kan als individu niet ieder jaar topkwaliteit produceren. Als collectief kunnen wij daar wel voor zorgen, zodat de keten ook beter wordt bediend. Dat kan ook betere prijzen opleveren. We vinden het belangrijk dat de telers betrokken zijn bij de markt. Binnen onze samenwerking hebben zowel de telers als Q-Potato stemrecht. Als een van de twee tegen een afzetmogelijkheid is, gaat de deal niet door."