Agrifoto

Nieuws Voorwaarden Vavi

'CIPC reiniging is verantwoording teler'

7 Januari 2020 - Anne Jan Doorn - 49 reacties

Akkerbouwers moeten schuren waarin de kiemremmer Chloorprofam is gebruikt verplicht laten reinigen. De Vereniging voor de aardappelverwerkende industrie (Vavi) neemt dit op in haar inkoopvoorwaarden. Hiermee wil de organisatie de teler op zijn verantwoordelijkheid wijzen, stelt Hylke Brunt, secretaris van de Vavi.

De detectiegrens van het middel komt op naar alle waarschijnlijkheid op 0,01 ppm te liggen. Hoewel er een aanvraag is gedaan voor een tijdelijk verhoogde detectiegrens, wil de Europese Commissie hoe dan ook dat de Europese aardappelsector zich maximaal inspant om bewaarschuren grondig te reinigen.

Omdat het contaminatiegevaar groot is, wil de Vavi dan ook dat alle aardappelen die door haar leden (de fritesindustrie) worden ingekocht uit gereinigde schuren komen. De Vavi laat daarom in een statement weten dat zij haar inkoopvoorwaarden heeft aangepast met de onderstaande voorwaarden:

  1. Aardappelen vanaf oogst 2020 en later mogen niet behandeld worden met middelen op basis van de actieve stof Chloorprofam en aardappelen dienen te voldoen aan de geldende wetgeving.
  2. Als verkoper aardappelen levert die voor uitlevering zijn opgeslagen in bewaarschuren, dienen de aardappelen afkomstig te zijn uit een voor consumptieaardappelen geschikte bewaring welke gereinigd is om contaminatie met in het verleden toegepaste middelen op basis van Chloorprofam te voorkomen.
  3. Verkoper van aardappelen die bewaard zullen worden vóór aflevering zal een maximale inspanning leveren om de bewaarschuren met toebehoren zoals ventilatoren, luchtkanalen en kisten etc., vóór de oogst 2020, mede in het kader van een goed huisvader afdoende grondig te reinigen
  4. Verkoper van aardappelen die bewaard zullen worden heeft, niet later dan het moment van afleveren, een informatieplicht naar afnemer(s) over de maximale inspanning voor grondige reiniging.

Boerenbusiness vroeg Hylke Brunt, de secretaris van de Vavi, om tekst en uitleg.

Voor akkerbouwers voelt dit min of meer of de verantwoordelijkheid volledig op hen wordt afgeschoven. Wat vindt u daarvan?
"Dat vind ik onterecht. Wij zijn ons ervan bewust dat we samen moeten optrekken. Dat is ook de reden voor de publicatie van dit statement. We merken dat er vooral naar ons als verwerkende industrie wordt gewezen. Wij moeten de verantwoordelijkheid nemen om Chloorprofam uit te faseren. Maar we wijzen de telers er hiermee op dat zij zelf ook een verantwoordelijkheid hebben. Wij hebben al onderzoek geïnitieerd. Dat doen we om good stewardship te tonen, maar uiteindelijk moeten we het samen doen."

De Europese Commissie wijst erop dat de gehele Europese aardappelketen dit moet oplossen. Het lijkt er echter op dat de teler alles moet gaan doen. Wat doet de rest van de keten?
"Het is wat het is voor de hele sector. Net als de teler moet ook de handel zijn verantwoordelijkheid nemen, net als wij. Wij ondersteunen de teler in het onderzoek. De uitvoer is aan de teler. Het risico op contaminatie moet worden verkleind en dat geldt voor iedereen."

Dit betekent voor akkerbouwers een duidelijk hogere kostprijs. Zien zij dit terug in de contractprijzen voor hun aardappelen?
"Ik wil vooropstellen dat de prijzen niet worden besproken binnen de VAVI. Wij gaan ervan uit dat de markt dit oplost. En als je dit niet hebt zien aankomen, moet je onder een steen hebben geleefd. Wat ik wel weet, is dat er vanuit het collectief van de VAVI geen extra betaling komt. Dit statement moet meer gezien worden als een duiding van de regels en dient ook voor bewustwording. Het is duidelijk dat iedereen moet voldoen aan de regels."

In het statement wordt niet gesproken over hoe een afnemer omgaat met een overschrijding van de norm. Kunt u hier wat over zeggen?
"Dat is eigenlijk nog te vroeg. LTO heeft wel gesuggereerd dat er een versoepeld regime moet komen. Maar de essentie is dat de aardappelen niet mogen worden verwerkt bij contaminatie. De aardappelen worden dan verbrand. De teler wordt dus niet uitbetaald voor gecontamineerde aardappelen. En verder gelden simpelweg de algemene inkoopvoorwaarden, waarin ook ingegaan wordt op individuele aansprakelijkheid. Eventueel gelden de verdere voorwaarden van de individuele afnemer."

De Vavi doet onderzoek naar hoe de schuren het beste kunnen worden gereinigd. Hoe verloopt dit onderzoek?
"We doen onderzoek naar het residuen niveau in schuren waarin afgelopen seizoen geen CIPC meer is gebruikt. Ook kijken we welke manier van reinigen het beste is. We verwachten dat de resultaten hiervan eind februari, begin maart bekend worden. Dat moet ook wel, want het voorjaar is toch wel de tijd voor reiniging. De schuren moeten uiteraard worden gereinigd voor er opnieuw wordt ingeschuurd."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
49 reacties
belge 7 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10885223/cipc-reiniging-is-verantwoording-teler]'CIPC reiniging is verantwoording teler'[/url]
dom boeren die telen aardappelen voor lagere contractprijs met alle extra kwaliteiteisen
soap 7 Januari 2020
de soep wordt nooit zo heet gegeten...………….
schuur aanvegen (zoals altijd) en klaar
Piet 7 Januari 2020
Ach, allemaal niet zo spannend. De boekhouder heeft de plof bv ingericht. Mooi vol geladen met schulden bij het afsluiten van 2019 zodat er zeker niets te halen valt en TikTakBoem Patatten gaat simpel failliet als er problemen komen met residuen (of droogte).
Flip 7 Januari 2020
De VAVI gaat vrolijk mee in het gezwets van de milieu afdelingen van deze wereld. Jammer dat boeren niet op een lijn zijn te krijgen anders zouden ze een grote hoeveelheid aardappels minder krijgen in de nabije toekomst. We hebben pak em beet 50 jaar 100% chloorprofam ons spijsverteringskanaal in gepropt, er is nog nooit iemand ondersteboven gevallen met zijn of haar gezondheid. Het middel is vanaf heden verboden en dat is op zich nog wel wat voor te zeggen, immers wanneer er vriendelijkere middelen zijn voor mensch en milieu dan moeten we daar onze ogen niet voor sluiten. Het is echter van de zotte om er een onwerkbare PFAS- achtige regelgeving op los te laten. Het middel is niet meer toegestaan en wordt dus niet meer gebruikt, de residu in het eindprodukt is volstrekt verwaarloosbaar ten opzichte van het verleden. De boer gaat nu zijn best doen om zijn schuur schoon te maken, je best doen heeft voor een ieder een andere betekenis. Stel er wordt een residu monster genomen welke wordt goed gekeurd, het kan bij de frietboer zomaar fout gaan met een nieuw monster, rara wie is hier de Sjaak? De VAVI heeft dezelfde belangen als de teler, ze moeten als organisatie voor de boeren gaan staan in het overleg met de EC daar ze met een kleine groep zijn is dat veel makkelijker om als 1 stem naar buiten te komen.

Wanneer het de direkteurtjes in de eigen portemonnee gaat jeuken willen ze wel krabben....

De oplossing is even simpel als goedkoop;

" Wat je niet zoekt zul je niet vinden".

Abonnee
kraai 7 Januari 2020
Een contract tekenen met deze voorwaarden kan dus niet.
Abonnee
Gelijke monniken 7 Januari 2020
Beste Hylke,
Hopelijk worden boeren hetzelfde behandeld als de frietindustrie.
En wordt er per 1 augustus geen oude diepvriesfriet meer verkocht en wordt er alleen nog nieuwe friet verkocht. Want je kunt het niet maken om dan nog oude friet te verkopen met de hoge normen (met CIPC).

AUB graag beantwoorden hoe hier mee om wordt gegaan.
Of worden wij alleen een poot uitgetrokken.
Leo 7 Januari 2020
#Gelijke monniken: Natuurlijk worden alleen de boeren een poot uitgetrokken.
inkoper 7 Januari 2020
Dat de fabriek aan deze 0,0 norm mee gaat werken is van de zotte, alleen Europa is de sjaak minus het VK. Hoezo aardappelen verbranden ze kunnen nog overzee of naar het VK
juf netjes 7 Januari 2020
vind dat grof taalgebruik van de VAVI
aardappels 7 Januari 2020
Het is bij bioboeren algemeen bekend. Dat je oude schuren niet meer kan gebruiken. Ook niet na reiniging. Alle isolatie afbreken is de enige oplossing of nieuwe schuur bouwen. Kortom wees gewaarschuwd.

Abonnee
Jantje 7 Januari 2020
juf netjes schreef:
vind dat grof taalgebruik van de VAVI
Inderdaad, uit de toon die deze meneer aanslaat, kun je de arrogantie ten opzichte van hun leveranciers, de boertjes, wel distilleren. Precies zoals de adel vroeger met hun horigen omging.
schoenmakers1 7 Januari 2020
Beste aardappels, en daar nog bij opgeteld, dat de bio qua regels eigenlijk nergens aan hoeven te voldoen, zie de huidige fosfaatregels, bio mag 10 kg fosfaat meer bemesten, ondanks doordat er minder groeit, dus minder opname, pure discriminatie, wat een tuig is onze overheid
boer is dom 7 Januari 2020
De vavi methode in deze is gelijk aan hun contact voorwaarden. Alles goed op papier vast leggen zodat ze er zelf goed mee kunnen werken of afschuiven. Daarna met een mondelinge geruststelling dat we het samen moeten realiseren....!!! Dat noemen ze keten denken. haha
sterretje 8 Januari 2020
het verschil tussen boeren en industrie;
boeren gaan deze discussie voeren op een forum...
industrie doet het aan de vergadertafel...
ikzelf bouw een nieuwe schuur met het overgebleven geld van vorig seizoen. (zou er 2 kunnen bouwen). ik maak nooit contract en ben zeer gelukkig man.
belg 8 Januari 2020
dan heb je laatste jaren nul geïnvesteerd want anders heb je niks geen geld meer... gemiddelde teler is blut. maar goed stoere jongen dat jij deze ontwikkelingen goed vind ondanks de sector ziek is en met deze ontwikkelingen erbovenop doodziek
kikker 8 Januari 2020
Ik voorzie veel toeval brandjes in bewaarplaatsen de komende tijd, gewoon de swingfog wat dichter bij de isolatie plaatsen??? Dit is namelijk de enige manier om schoon te beginnen!
frietbaron 8 Januari 2020
Met 1.4 Insigt massaal veel binnenschot nu. In Amerika mag nog 15 jaar grostop gebruikt worden .In Europa word het een grote puinhoop .
evers 8 Januari 2020
2 jaar geleden een grote bewaarplaats gebouwd voor € 700.000 berekening was om de loods na 15 teeltjaren terug te verdienen ……
waar kan ik ff vangen hiervoor stel ik de industrie aansprakelijk die gaan namelijk akkoord met deze onmogelijk opgave. zo iets had ruim 5/10 van te voren aangekondigd dient te worden
Abonnee
Ad 8 Januari 2020
Heb jaar of 4 geleden problemen gehad met residu op wortelen in schuur van toen 2 jaar oud waar nog nooit aardappelen in gelegen hadden . Geeft de burger moed . 0,01 parts per million is onmogelijke waarde . Reinigen en dan bewaren in de hoop dat het goed komt ? Dacht van niet .
DH 8 Januari 2020
Wat verstaan ze onder reinigen?
realist 8 Januari 2020
zullen dat jaar wel te veel wortelen zijn geweest!!!
kluit 8 Januari 2020
In het verleden werden er wel eens steekproeven gehouden om residuen te bepalen waaronder die van chloorprofam.
Het was in de tijd dat er flink werd gepoederd + dat er een zakje poeder er over heen werd gestrooid in december om de kiemen bovenop rustig te houden.

Er is toen een monster in maart opgehaald je was zelfs verplicht om mee te werken het resultaat was dat men amper een residu kon terug vinden.

Ik gas of poeder al jaren niet meer ik gebruik alleen nog MH, ik denk erover om een monster mee te geven aan mijn afnemer om te kijken of er residu in zit en zo ja hoeveel.
Mocht het boven de norm zijn dan moeten we maar in overleg hoe verder te handelen ook de afnemer heeft er alle belang bij dat er duidelijkheid is en een gedeelte van de kosten op zich gaat nemen.

Ik ben niet van plan om de schuur te gaan renoveren .
3G-4G-5G 8 Januari 2020
zoals boven aangegeven: nog in géén 100 j is er één individu bij de doktor langs geweest voor ongemakken ivm cipc, nergens nooit of te nimmer.
hier worden de boeren één poot en 2 kloten uit of afgedraaid: kies uit.
waar NIET en nergens over gesproken noch geschreven wordt en die honderden zoniet straks duizenden mensen levens gaat kosten is de 5G. wen er maar aan.
in Australie weten ze er al van mee te spreken: waar brandt het? war tientallen satelieten uit de ruimte op schijnen.
waar brandt het NIET, in de bush waar het 5° warmer is en géén satelieten.
liever iedere dag cipc met aardappelen dan maar.
andere peter 9 Januari 2020
Wat mij verbaasd in de chloor discussie, is dat er nooit gesproken wordt over de zwembaden. Heel Nederland incl. de mensen die vinden dat we van de chloor af moeten ivm met gezondheid, milieu etc. springen wel allemaal lekker in het zwembad dat blauw ziet van de chloor. Hoeveel PPM zit er dan op je huid en in je longen? Bij kinderen onder een jaar wordt afgeraden met een kind in een chloor zwembad te gaan ivm de chloor. Bij aardappels heb ik nog nooit gehoord dat een kind die niet mag eten onder een jaar. Als je kijkt naar de gevarentekens op de bus chloor middel dat in zwembaden toegevoegd wordt, kan die net zo goed uit mijn gwb middelen hok komen. Volgens mij zou je alleen met de juiste PBM's in een zwembad mogen springen.
peer 9 Januari 2020
er wordt met 2 maten gemeten kijk naar chloor zie het stuk hier boven en fiproniel in vlooiebandjes van hond en kat dat mag wel
peter34 9 Januari 2020
dit zou kunnen betekenen dat, als Brussel dit jaar besluit dat in mech. koeling alleen CO2 mag worden gebruikt, de VAVI dat als verplichting gaat opleggen en Engie een topjaar gaat hebben, terwijl de teler de zaak verplicht gaat ombouwen? Want VAVI zet het in de voorwaarden. Gebeurt niet zegt u? dan heft u onder een steen geleefd.
De VAVI heeft de (vermeende) schadelijkheid van CIPC pas na het opleggen van de Brusselse regels benoemd. Die EU regels beinvloeden de (on)schadelijkheid het product niet. Als CIPC inderdaad zo schadelijk is (daarover laat VAVI zich niet uit) had ze dit al veel eerder contractueel aan banden moeten leggen. Maar toen waren er nog geen alternatieven en de grondstoflevering moest wel doorgaan. VAVI volgt slechts de wet en gedraagt zich niet als een goed huisvader. Dekt zich zonder kosten of risico juridisch in. Dat is wat anders als lamenielache MVO of huisvaderlijke verantwoordelijkheid.
ed 9 Januari 2020
er is maar een oplossing nu niet onder de 25 euro verkopen en volgend jaar geen contact tekenen 1 blok vormen als telers
noorderling 9 Januari 2020
eens!
Joost 10 Januari 2020
Hahahahahaha, wat een grap.
brabander 10 Januari 2020
waarheid helemaal mee eens! laat ze der eigen piepers maar gaan telen zijn ze zo genezen
Marco 10 Januari 2020
Wat denken die verwerkers wel, alle risico bij de boer, volgend jaar april zijn er geen aardappels meer zonder kiem.
rinus 11 Januari 2020
in december al schat ik hopeloos voor goede bewaring veel kiem of binnenschot ze mogen kiezen dacht het niet, teel wel wat meer tarwe
Cagri 11 Januari 2020
@marco, juist, maar t probleem is dat ze deze wel ergens zullen indraaien maar wel aan de boer vertellen dat ze afgekeurd zijn en wat kan je er aan doen? Blij zijn dat je ze niet t land op moet rijden.
@3g,-4g kan ik uw bron artikel ergens terugvinden a u b? Dank u.
W Bemelmans 11 Januari 2020
Wat krijgen de mensen die het werk doen en de kosten hebben weer
een hoop ellende over zich heen . je moest als akkerbouwer gewoon
kunnen zeggen bekijk het maar. nu hebben zij de macht en de boer is de slaaf.en ik maar denken dat de slavernij afgeschaft was. niet dus.
Abonnee
klaas jan 11 Januari 2020
ed je heb volkomen gelijk
Regel het maar, ik doe mee
Abonnee
agriklootje 12 Januari 2020
er is nog een oplossing, pas meten na het verwerken en bakken. Probleem ook opgelost
Kjol 12 Januari 2020
Veel succes, met residu kun je je bedrijf wel sluiten.
Abonnee
Luizig 12 Januari 2020
Blijkbaar worden de gevolgen van residu onderschat. Teppeki is een ander voorbeeld......
drent 12 Januari 2020
het is al 30 jaar geen probleem en nu ineens is het net of iedereen er dood aangaat. Komt bij dat de norm voor import 3x zo hoog mag liggen...
Kjol 13 Januari 2020
De norm is 'nul'.
Import is de toekomst, export slecht voor het milieu.
brabander 13 Januari 2020
kansloos belijd paar jaar en er is geen hond meer die iets wilt telen man man ze maken problemen die er niet zijn . kunnen ze in ons land als de beste ondertussen lachen ze ons uit in de buitenlanden
nn 13 Januari 2020
Gebruik al enkele jaren MH en heb niet meer gegast.
wil nu een residu monster bij mijn af te leveren aardappels.
Als de norm niet gehaald word hoef ik niet aan de teelt te beginnen.
drent 13 Januari 2020
is mij zelf verteld door een hoge inkoper, norm voor import mag 0,3 zijn
regelbedenker 13 Januari 2020
we hebben het hier toch best goed voor elkaar, als we de eisen maar hoog genoeg leggen zullen de stumpers vanzelf ophouden, haha
rinus 14 Januari 2020
iedereen is dus un stumper wat dit is voor niemand haalbaar...
Abonnee
juun 14 Januari 2020
hoe zithet met de mlr op inschuurapparatuur
kikker 14 Januari 2020
en wat te denken van residu in de fabrieken?
regelbedenker 14 Januari 2020
de residu in de fabriek is al weg doordat er in het najaar veel afland aardappelen over gegaan zijn, en ze beginnen pas te meten in het bewaarseizoen, en dan ook nog voor de fabriek, want als ze gebakken zijn is de vluchtige chloor zeker weg
bommenwerper 14 Januari 2020
En moeten de transporteurs ook hun wagens laten reinigen?
Zal AB Texel en noem maar op om lachen. Transportkosten zullen stijgen, dus de teler krijgt dan weer minder. Zo gaat dat nu eenmaal.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden