Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Fritesaardappelteelt domineert Franse oogst

11 December 2019 - Niels van der Boom

Een areaalstijging van 2,1% levert de op 1 na grootste consumptieaardappeloogst van Frankrijk op dit seizoen. Deze cijfers kunnen nog niet definitief worden genoemd, omdat de oogst nog niet is afgerond. Vooral de fritesaardappelteelt in Noord-Frankrijk laat de cijfers stijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een gezamenlijk consumptieaardappelareaal van 94.530 hectare, zijn de departementen Nord-Pas-de-Calais en Picardië goed voor 64% van het totale areaal in Frankrijk. De oppervlakte in deze departementen steeg dit jaar met 2,4%, tegenover een landelijke stijging van 2,1%. Hun productie is goed voor bijna 70% van het totaal.

Oogst niet afgerond
De cijfers komen van aardappeltelersorganisaties UNPT en CNIPT (Franse NAO). Zij ramen de Franse consumptieaardappeloogst op 6,34 miljoen ton bruto. Hier zit een onzekerheid in, omdat nog enkele honderden hectares aardappelen in Noord-Frankrijk niet zijn gerooid. Als onderkant wordt een bruto-oogst van 6,25 miljoen ton gehanteerd; wanneer deze aardappelen niet meer uit de grond komen.

Een oogst van 6,34 miljoen ton betekent de op 1 na grootste oogst in het land. Alleen in 2017 lag die opbrengst nog 130.000 ton hoger. De hectare-opbrengst ligt weliswaar hoger dan in 2018, maar presteert nog steeds 1,8 ton onder het 5-jarig gemiddelde. Dat weerhield Franse aardappeltelers ervan om een nog veel groter aardappelvolume te produceren.

Vraag uit België
De becijferde (hectare)opbrengst slaat op bruto tonnen. Percelen die laat zijn gerooid, kampen soms met bewaarproblemen. Daardoor beschikken verwerkers over voldoende aanbod, omdat de partijen vervroegd moeten worden afgezet. De Franse markt wordt op dit moment met name gevoed door vraag vanuit België.

In de andere Franse departementen is de aardappelteelt niet/nauwelijks toegenomen in oppervlakte. Van een daling is overigens ook geen sprake. De verwachting is dat de focus op de 2 noordelijke departementen blijft liggen. Dit is de achtertuin van vooral de Belgische fritesindustrie. Echter, ook Nederlandse verwerkers zijn er steeds vaker te vinden. Zo kondigde Aviko in september aan een nieuwe fabriek te gaan bouwen. Weliswaar in België, maar gericht op teeltgebieden over de grens.

Wat is gemiddeld?
De hectareopbrengst lag in 3 van de afgelopen 5 jaar onder het meerjarig gemiddelde. Wordt het gemiddelde van 44,6 ton per hectare behaald, bij een gelijk areaal, dan betekent dit een recordvolume van 6,61 miljoen ton. Grillen in het weer zijn een grote invloedfactor. In een goed groeiseizoen, zoals in 2014, kan de hectareopbrengst fors bovengemiddeld uitvallen. Met het huidige areaal is dan een gigantisch aardappelvolume mogelijk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden