Agrifoto

Inside Aardappelen

Europese aardappeloogst nog altijd niet afgerond

25 November 2019 - Niels van der Boom

Het spreekwoord 'de laatste loodjes wegen het zwaarst', wordt deze herfst door de aardappeloogst bekrachtigd. De week met mooi oogstweer heeft ervoor gezorgd dat de akkerbouwers in Europa weer een paar procent van het areaal hebben kunnen rooien. Daarmee is oogst 2019 echter nog niet afgerond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste schatting van Aviko Potato voor dit seizoen komt in Nederland uit op 5% nog te rooien Dit was de stand op vrijdag 22 november, waarbij ook in het weekend veel werk is verricht. Ten opzichte van de rapportage daarvoor is dus nog 3% uit de grond gepeuterd. Rekenen we dit om naar geschatte hectares, dan betekent die 5% in cijfers 2.800 hectare. We gaan daarbij uit van een consumptieaardappelareaal van 56.320 hectare (voor de hoofdoogst).

Er gaan daarnaast steeds meer geluiden op dat niet alle aardappelen uit de grond komen. Het gaat om de onbegaanbare hoeken van een perceel met verminderde draagkracht, of de gronden waar het gewoon niet rooit en zeeft. De provincie Noord-Holland is duidelijk de uitzondering op de regel. In de Wieringermeer, maar met name ook in de Haarlemmermeer, staan relatief gezien nog veel aardappelen in de grond. Aviko raamt het nog te rooien percentage hier op 30%.

832 hectare in Noord-Holland
Kijken we naar de cijfers van de Gecombineerde opgave (via de website Boerenbunder.nl), dan wordt het consumptieaardappelareaal in Noord-Holland op 2.772 hectare gezet. Deze 30% vertaalt zich dus terug naar 832 hectare. Het pootaardappelareaal in de provincie bedraagt 6.807 hectare. Ook deze oogst is echter niet overal afgerond, al is er afgelopen week wel gerooid.

De aardappeloogst is nog nergens 100% afgerond, al kan gesteld worden dat er in het zuidoosten praktische alle aardappelen van het land zijn. In het noordoosten en zuidwesten is een fikse inhaalslag gemaakt. Het gaat hier om een kleine 2% van de totale oppervlakte. In Flevoland zitten hier en daar nog aardappelen in de grond. Met name in Zuidelijk Flevoland is het een opgave om te kunnen rooien, vanwege de zware grond.

210 hectare in Flevoland
Het Flevolandse aardappelareaal bedraagt dit jaar 9.330 hectare. Met 2% (Oostelijk Flevoland en Noordoostpolder) en 3% (Zuidelijk) nog te rooien, komt dat neer op ongeveer 210 hectare dat nu nog in de grond zit.

Aviko houdt de rooivoortgang in het Verenigd Koninkrijk gelijk (15% nog te rooien), terwijl de Britse cijfers op 89% staan (dinsdag 12 november). Aan de betrouwbaarheid wordt getwijfeld door insiders, al moet hier wel een kanttekening bij worden geplaatst. Vooral in het middenwesten en in het noordwesten van Engeland zitten nog veel aardappelen in de grond. Het oosten heeft de oogst inmiddels bijna binnen.

Wachten tot voorjaar
Waar echt veel wateroverlast optrad, kan niet langer worden gerooid. Het komende voorjaar vindt waarschijnlijk een nieuwe reddingspoging plaats, mits dit de moeite is. Inmiddels bewegen de Britse aardappelprijzen naar boven door een tekort aan goede kwaliteit aardappelen.

België en Frankrijk hebben ook van droge weersomstandigheden kunnen profiteren om de laatste procenten te rooien. Volgens Aviko is de oogst in die landen nog niet afgerond, met zo'n 3% nog in de grond. Volgens Fiwap moet in Wallonië nog 400 hectare worden gerooid. Vlaanderen wordt geschat op 1.000 hectare nog te rooien. Duitsland en Polen zijn nagenoeg klaar met de rooiwerkzaamheden.

Bewaarproblemen
Voor wie zijn aardappelen 'op het droge' heeft, zijn de zorgen niet altijd direct ten einde. Met het rooien is veel natte grond meegekomen, en ook is rond het vriespunt gerooid. In sommige bewaring komen rotte knollen door vorstschade aan het licht. Ook gevoelige rassen, zoals Agria, tonen inmiddels de eerste bewaarproblemen. Aandacht blijft geboden bij oogst 2019.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden