Agrifoto

Inside Aardappelen

Komen alle aardappelen in november uit de grond?

11 November 2019 - Niels van der Boom - 29 reacties

Na een wisselvallige week, is de vraag hoeveel aardappelen gerooid zijn en hoeveel er nog in de grond zitten. Ook deze week wordt neerslag verwacht, waardoor de oogst voor half november niet kan worden afgerond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Akkerbouwers hadden aanvankelijk goede hoop, want er werd een droge week met zon en oostenwind voorspeld. Het kwik daalde daarmee (vooral 's nachts) enkele graden onder 0. Echter, zoals zo vaak deze herfst ziet de weersverwachting er weer heel anders uit. Voor de komende dagen wordt wisselvallig weer verwacht, met enkele millimeters regen.

Natte start
De eerste 10 dagen van november waren nat. Op veel plekken viel 40 millimeter of meer. Bovenop de toch al verzadigde bodem, zorgt dit voor moeizame oogstomstandigheden. In Flevoland en in het noordoosten van het land is het relatief nat. Ook in de Wieringermeerpolder viel behoorlijk wat neerslag. In het zuidwesten is het iets beter. In Zuid-Limburg viel de minste regen, maar toch moet ook hier nog veel gerooid worden.

Op de zandgronden in het oosten en zuidoosten van Nederland kon het rooien tussen de buien door mondjesmaat doorgaan. Deze percelen zijn nog prima toegankelijk. Het is soms wachten op transport voor af land levering van contractaardappelen of overkilo’s. Meer in het noordoosten verloopt het rooien moeizaam, omdat niet alle percelen veel draagkracht hebben.

Rooiers in het noorden staan stil
In het zuidwesten hebben akkerbouwers afgelopen weekend nog enig rooiwerk kunnen verrichten. Waar mogelijk, wordt dag en nacht gereden om de aardappelen uit de grond te krijgen. In Flevoland, Noord-Holland en elders in het noorden stonden de rooimachines meestal stil. Zelfs de peenoogst werd door regen weer gestopt.

Wat verder opvalt, is dat ook in het zuiden van Limburg nog relatief veel bewaaraardappelen gerooid moeten worden. Leem- en lössgronden zijn soms moeilijk begaanbaar en ook de uienoogst is hier nog niet afgerond. Afgelopen week was een slechte voor de uienoogst, die met steeds weer regen niet op gang kwam.

Aviko Potato bevestigt de trage rooivoortgang. In 1 week tijd is 5% van het consumptieareaal gerooid. In Noord-Holland zit nog meer dan 35% in de grond. Het zuidwesten gaat van 85% naar bijna 95%. Het noordoosten van het land maakt een inhaalslag van 75% tot 85%. In Flevoland heeft vooral de Noordoostpolder nog wat kunnen rooien. Deze cijfers zijn echter voor het weekeinde opgesteld, waardoor het percentage gerooid in het zuidwesten waarschijnlijk nog iets hoger ligt.

Regen in België en Frankrijk
Verder naar het zuiden is het niet veel beter. Ook de Belgische percelen lijken verzadigd en het rooien gaat zeer moeizaam, of helemaal niet. Ook hier wordt regen verwacht deze week. Dit geldt ook voor het noorden van Frankrijk. Aviko becijfert de landen op 5% resterend in België en 8% in Frankrijk. Duitsland en Polen zijn bijna klaar.

De aardappelwereld kijkt inmiddels met een schuin oog naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk. Met name in het midden van Engeland, aan de west- en oostkust, is het extreem nat. Aanhoudende regenval zorgt daar zelfs voor overstromingen. Juist in dit gebied zijn veel fritesaardappelen te vinden.

Britse situatie
Overheidsdienst AHDB Potato schat in dat eind oktober nog 30% van de Britse consumptieaardappeloogst in de grond zat. Aviko Potato komt op 20% (begin november). Dat is bijna 35.700 hectare, goed voor 1,6 miljoen ton. Sinds die tijd is er wel wat gerooid, maar vaak onder moeizame omstandigheden. Omdat het veelal aardappelen voor bewaring betreft, wordt rekening gehouden met (veel) bewaarproblemen. Die komen nu al aan het licht.

De problematische oogst in het noordwesten en -oosten van het land is vooral voor de verwerkende industrie slecht nieuws, omdat 30% van alle fritesaardappelen hier wordt geteeld. Hier was op 22 oktober de helft geoogst en steeds meer percelen worden opgegeven. De industrie krijgt hiermee het grootste probleem. Inmiddels stijgen de prijzen licht op het eiland. Wanneer duidelijker wordt hoeveel er niet gerooid kan worden, en wat de kwaliteit in de bewaring is, kan de markt definitief een richting bepalen.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden