Agrifoto

Inside Aardappelen

Hoeveel moet er nog gerooid worden?

4 November 2019 - Niels van der Boom - 40 reacties

De akkerbouwers en loonwerkers hebben afgelopen week een fikse prestatie geleverd bij de oogst van aardappelen en uien. Ondanks een laag rooitempo, is veel werk verzet tijdens lange dagen en korte nachten. Hoeveel zit er nog in de grond?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op peildatum 25 oktober zat naar schatting nog ongeveer 60% van het Nederlandse consumptieaardappelareaal in de grond. Dat schat Aviko Potato. Volgens de cijfers van Aviko was dat op vrijdag 1 november nog een kleine 20%.

Unieke situatie?
Eerder verbonden we cijfers aan deze percentages. Het areaal consumptieaardappelen voor de hoofdoogst komt voor Nederland uit op 56.320 hectare. Dit zou betekenen dat meer dan 46.000 hectare is gerooid en nog 10.000 hectare in de grond zit. Deze cijfers zijn echter niet leidend voor Nederland, maar geven wel enig houvast en een reëel beeld. Een feit is wel dat het te rooien areaal de afgelopen jaren niet zo groot was op 1 november.

Als we kijken naar de oogstvoortgang per provincie, dan moet in Noord-Holland nog het meeste werk gebeuren. Daar zou nog 40% in de grond zitten. Daarna volgt Noordoost-Nederland (75%). In het zuidoosten is het meest gerooid, want daar ligt 95% achter de planken. Wanneer we kijken naar de cijfers, dan komen deze aardig overeen met wat insiders denken. Voor het zuidwesten wordt verwacht dat nog ongeveer 15% gerooid moet worden en ook voor Flevoland is dat zoiets. In de Noordoostpolder staan nog de meeste aardappelen. Daar is prioriteit gegeven aan de uien en pootaardappelen.

Uienoogst bijna gereed
Vooral in het midden en noorden van Nederland lagen eind oktober nog behoorlijk wat uien op het land. De insiders schatten in dat het areaal te rooien en laden op 5.000 hectare ligt. Inmiddels is circa 95% geoogst, zo denken zij. Circa 250 hectare ligt nog op het land. Dit komt deels doordat de omstandigheden het niet toelieten om te oogsten. Vooral bij af land leveringen was transport de bottleneck. Niet overal konden de afnemers tijdig het transport voor elkaar krijgen en was er geen mogelijkheid voor noodopslag. De kwaliteit van de late uien is wisselend, maar gemiddeld goed te noemen.

In alle Europese landen is voor wat betreft de aardappeloogst voortgang geboekt. Ondanks de voortgang van 25% staat het Verenigd Koninkrijk nu onderaan in de lijst, met nog 20% te rooien. In Frankrijk en België is in 1 week tijd zo’n 20% gerooid. Duitsland en Polen maken zich op voor de laatste hectares, zo tonen de cijfers van Aviko.

In het Verenigd Koninkrijk moeten nog de meeste aardappelen worden gerooid. Bron: Aviko Potato.

Verwachtingen
De vraag die nu staat is: wanneer kan de oogst worden hervat? Afgelopen weekend viel in Nederland verspreid tussen de 5 en 20 millimeter water. Vooral in het zuidwesten is relatief veel neerslag gevallen. De bodem is echter veelal nog verzadigd, waardoor alle beetjes op dit moment teveel zijn. Voor deze week wordt licht wisselvallig weer verwacht, waardoor de rooivoortgang niet zo snel zal vlotten als vorige week. Daarmee wordt het beeld reëel dat voor half november niet alles is geoogst.

Ook in België, Frankrijk en Duitsland viel regen. Echter, wel in iets mindere hoeveelheden. Waarschijnlijk kan de oogst hier beter vlotten, want ook de komende dagen wordt een minimale hoeveelheid neerslag verwacht. Met name in het Verenigd Koninkrijk is de situatie spannend, omdat daar wel een behoorlijk wat water is gevallen en sprake is van wateroverlast.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden