De Franse suikerbieten en zetmeelaardappel verwerker Tereos is positief over de huidige campagne in het land. Door droogte is de opbrengst echter fors negatief beïnvloedt. Daarmee komt het bedrijf 130.000 ton aardappelen tekort. Een plan is opgezet om dit gat de komende jaren structureel te dichten.
Met een opbrengst van gemiddeld 40 ton per hectare ligt het resultaat van oogst 2019 nog altijd 1 ton boven het dramatisch slechte 2018. Het 5-jarig gemiddelde bedraagt 48 ton. Een totaal volume van 370.000 ton is niet voldoende om de verwerkingslijnen van Tereos in Haussimont, ten zuiden van Reims, volledig te benutten. Daarvoor is een volume van 500.000 ton benodigd.
Twee fabrieken
De aardappelen worden in een straal van 140 kilometer rond de fabriek geteeld. Hoofdzakelijk in de Champagnestreek, rond de Seine en Marne en het departement Picardië. Tereos produceert in Haussimont 40% van de totale Franse zetmeeloogst. Concurrent Roquette heeft daarnaast in de buurt van Amiens een fabriek. Dit zijn de enige 2 plekken waar zetmeelaardappelen worden verwerkt. Naast aardappelen is Tereos vooral bekend als suikerproducent. Ook verwerkt het luzerne.
Uitbreidingsplannen
De campagne bij Tereos is op 9 september begonnen en duurt tot half-februari. Het bedrijf zou graag over meer zetmeel beschikken want de Europese markt ervoor is booming. Niet alleen in de voedselindustrie, maar ook als grondstof voor karton en plastic tassen. Het non-food segment is inmiddels goed voor 20% van de afname. Tereos pompte €30 miljoen in uitbreiding van hun productiecapaciteit, die hierdoor met 3% per jaar moet toenemen. Sinds 2014 is de productie met 10% toegenomen.
Om droogteschade tegen te gaan zetten de Fransen in op nieuwe rassen die toleranter zijn op dit vlak. Ook naar ziekteresistentie wordt gekeken. Een voordeel van het droge jaar is de bijzonder lage phytophthoradruk. Ook bij de zetmeelaardappelen is het verdwijnen van CIPC een punt van zorg. Tereos voert daarom proeven uit met MH voor de lange bewaring. Nieuwe rassen moeten hier eveneens aan bijdragen. Zetmeelaardappeltelers wordt gevraagd om meer te investeren in de (lange) bewaring zodat de productie omhoog kan.
Enkel lichtpuntje
Tereos staat niet alleen in zijn ambitie om te willen groeien in de markt van plantaardig zetmeel. Uit Frankrijk klinkt dit geluid, maar ook de conculega’s in Nederland en Duitsland zitten niet stil. Voor het Franse bedrijf is het een lichtpuntje. Bij hun suikertak gaat het heel wat minder voorspoedig. Zo is het voornemens 2 bietenfabrieken te sluiten, waar hevig protest tegen wordt gevoerd. Het bedrijf heeft enorme schulden, waardoor het binnen de gelederen al langer rommelt.