De Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaat de antidumpingheffing van Colombia op frites uit Nederland, België en Duitsland aanvechten. Het Latijns-Amerikaanse land heeft deze heffing een jaar geleden ingesteld.
Cecilia Malmström, de eurocommisaris van Handel, heeft aangekondigd dat de Wereldhandelsorganisatie stappen zet tegen Colombia. De zogeheten fritesoorlog tussen de EU en Colombia woedt al sinds november 2017. Een jaar later volgde importheffingen op bevroren aardappelproducten uit Nederland, België en Duitsland.
Vooral België onderneemt veel actie om deze heffing van de tafel te krijgen. Een Belgisch lid van het Europees Parlement heeft de kwestie recent nog aangekaart, zo schrijft nieuwssite Vilt op basis van informatie van persbureau Belga.
Geschillenprocedure
Malmström zegt dat de heffing Europese bedrijven schade toebrengt en dat deze onrechtvaardig is. Daarom wordt zo spoedig mogelijk een geschillenprocedure opgestart. Eerder heeft de Europese Commissie al gesprekken gevoerd met de Colombiaanse overheid, maar zonder bevredigend resultaat.
Een probleem voor de WTO is de aanstaande wisseling van de wacht bij de Europese Commissie. De nieuwe commissie moet voor december zijn geïnstalleerd. Volgens Malmström hindert dit de geschillenprocedure niet direct. EU-lidstaten vrezen voor kopieergedrag van andere (Zuid-Amerikaanse) landen. Eerder al kwam Brazilië met een antidumpingheffing op frites. Ook Zuid-Afrika is een bekend voorbeeld.
Politieke agenda
Landen zeggen hun lokale producenten en markt te beschermen, maar vaak blijkt dat er een verborgen politieke agenda achter zit. Het komt lokale fritesproducenten bijzonder goed uit wanneer goedkopere importfrites zwaar worden belast.
Voor de EU-5 is Colombia geen enorme afnemer. Het staat in de ranglijst van niet-EU exportlanden op plaats 12, na Australië. De meest recente exportcijfers lopen tot en met juni van dit jaar. In een periode van 12 maanden werd 44.000 ton bevroren aardappelproducten geëxporteerd. Dit is een stijging van 10% met de periode ervoor. In juni lag dit groeicijfer zelfs nog hoger. De totale Colombiaanse fritesimport groeide zelfs bijna 20%.
Exportmotor blijft stampen
De Belgische industrie is het hardst getroffen met heffingen, maar toch heeft zij haar exportvolume met een kwart uitgebouwd. Door de extra belasting is de gemiddelde verkoopprijs wel fors gestegen, met 12% in een jaar tijd. Desondanks blijft België de goedkoopste leverancier. Nederland leverde wel bijna 20% minder frites naar het land. Duitsland is het hardst getroffen. De Duitse uitvoer werd voor driekwart teruggeslagen.