In de eerste 7 dagen van oktober zijn bijna alle delen van het land getrakteerd op flink wat neerslag. Dit bemoeilijkt de rooiwerkzaamheden. Ook nachtvorst gaat een rol spelen. De komende dagen blijft het stelen tussen de buien door.
Begin oktober is de regen egaler verdeeld over het land. Grote delen van het land hebben enkele tientallen millimeters gehad. Ook in België is significante neerslag gevallen. Daar was het vooralsnog nog relatief droog. Verder naar het zuiden, in het noorden van Frankrijk, viel minder regen. In Duitsland is vooral in het noorden en midden behoorlijk regen gevallen.
Nachtvorst in Europa
Naast de natte omstandigheden speelt ook nachtvorst een rol. In de nacht van zondag 6 op maandag 7 oktober viel het in ons land nog mee. Verder naar het oosten, in Polen en Oost-Duitsland, daalde het kwik enkele graden onder nul. Het zorgt ervoor dat de rooiwerkzaamheden ’s ochtends later kunnen beginnen.
Afgelopen week is het slechts op een paar plekken in Nederland mogelijk geweest om te rooien. Tussen de buien door is echter nog wel wat werk verzet, al gebeurt dit op een heel ander tempo dan voor de regen. Waar 2 tot 3 weken terug nog regen werd verwelkomt om de rooiomstandigheden te verzachten is nu het tegenovergestelde waar.
Flevoland extreem nat
Vooral in Flevoland is het erg nat. De provincie kreeg de hoofdprijs qua neerslag eind september. De Noordoostpolder springt er bovenuit. Bovendien moet hier nog een behoorlijke hoeveelheid uien worden opgeladen. Dit geldt ook voor andere delen van Midden- en Noord-Nederland. Op de lichte gronden in het noordoosten kan het rooien echter vlot starten.
Akkerbouwers in het zuidwesten hebben vorige week nog wel enig rooiwerk kunnen verrichten. Uiteindelijk viel ook hier, vooral donderdag en vrijdag, een flinke bak water. In het weekend is het rooiwerk echter voorzichtig hervat.
Situatie in het zuiden
In het zuidoosten van ons land, en in België, zijn aardappeltelers begonnen met het rooien van de hoofdoogst. Op de zandgrond kan, ondanks 20 millimeter afgelopen zondag, gewoon gerooid worden. In het zuidelijk deel van Limburg is dat wel anders. Ook daar moeten nog veel uien binnen worden gehaald en staan zelfs nog veel percelen vast in de grond. Grote aardappeltelers zijn mondjesmaat met de hoofdoogst begonnen, al is het ook daar zeer nat.
Deze week blijft waarschijnlijk tandenknarsen voor veel bedrijven. Na een mooie dag vandaag komt weer wisselvallig weer. In België wordt iets minder neerslag opgegeven. Dit geldt ook voor Duitsland. De temperaturen stijgen daarbij. In het noorden van Nederland wordt wel meer regen verwacht. Bij de huidige weersverwachtingen duurt het wel anderhalve week voor significant beter weer wordt opgegeven. Ondertussen tikt de klok wel door, en dat realiseren akkerbouwers zich maar al te goed.