Agrifoto

Nieuws Aardappelbewaring

Industrie lobbyt voor hogere residunorm CIPC

26 September 2019 - Anne Jan Doorn - 4 reacties

Europese aardappelverwerkers lobbyen gezamenlijk voor een tijdelijke verhoging van de residunorm van chloorprofam (of CIPC) op aardappelen. Een besluit hierover zal waarschijnlijk in februari 2020 genomen worden.

Het Europese verbod op de toelating van chloorprofam geldt per oktober 2020. De maximale hoeveelheid residu van het middel zal met dit verbod dalen, waardoor er in de praktijk geen (of vrijwel geen) residu meer mag worden gevonden op de aardappelen. Wanneer die residunorm ingaat, is nog niet bekend, zo meldt Aviko Potato.

Ook is nog onbekend of er tijdelijk een hogere norm zal gelden. Aviko en diverse andere Europese aardappelverwerkers pleiten daar inmiddels wel voor, gezien chloorprofam nog lang aanwezig blijft in de schuren als het ooit gebruikt is. De lobby van de verwerkers wordt ondersteund met een dossier van metingen in 30 bewaringen waar voorheen CIPC is gebruikt, maar afgelopen bewaarseizoen niet.

Informatie voor telers
Het besluit over de tijdelijke hogere norm, hoe hoog die norm zal zijn en voor hoelang die norm zal gelden, wordt waarschijnlijk in februari 2020 genomen. Aviko zal haar telers eveneens informeren over alternatieve kiemremmingsmiddelen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Flip 28 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10884128/industrie-lobbyt-voor-hogere-residunorm-cipc]Industrie lobbyt voor hogere residunorm CIPC[/url]
Volgens mij hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Het middel zal Europees niet meer verkocht worden dus niet meer gebruikt worden. We moeten niet ingewikkeld gaan doen over het al dan niet vinden van residu, er is tientallen jaren van het middel gebruik gemaakt en heeft de consument zijn aardappel als zodanig gegeten. In de toekomst zal het alleen maar hard veel minder worden met het totale residu waarom moet er zo nodig een getal aangehangen worden? Er komen dan geheid weer voorstellen dat een teler met een nieuwe schuur een bonus moet krijgen op residu vrij product, sterker, de desbetreffende teler zal het hier uiteraard mee eens zijn. Mijn motto is; WAT JE NIET ZOEKT, ZUL JE NIET VINDEN....
Marco 28 September 2019
Hier sta ik voledig achter Flip
Abonnee
sonny 28 September 2019
sluit ik me volledig bij aan
teler 28 September 2019
flip; jij hebt gezond boereverstand. hopelijk hebben ze dat in Brussel ook. Je slaat de nagel op zijn kop. maar vergeet niet dat men in Brussel actief op zoek is naar onderwerpen waar men zo lang mogelijk kan over kan lullen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden