Tatyanami / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Rusland: aardappelareaal daalt, fors minder import

20 September 2019 - Anne Jan Doorn

Rusland importeerde het afgelopen seizoen fors minder frites en pootgoed. Daarentegen daalt het areaal aardappelen in 2019. Hoe is de situatie in Rusland wat betreft de aardappelen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Russische aardappelareaal is in 2019 gedaald met 2,7% ten opzichte van 2018. Daarmee komt het totale areaal op ruim 302.000 hectare. Het areaal daalde in de afgelopen 5 jaar met 6% en over 10 jaar zelfs met ruim 7% (23.700 hectare). Dat zou te maken kunnen hebben met het beleid van de overheid, dat erop gericht is om Ruslands positie op de mondiale graanmarkt te versterken.

Overigens is over de langere termijn het aardappelareaal wel gestegen. In 2001 lag het areaal in het land nog op 266.000 hectare. Deze data is afkomstig van de Russische statistiekdienst. Kleinschalige aardappelteelt door particulieren wordt hierin niet meegeteld.

Gunstig groeiseizoen
De belangrijkste productieregio in Rusland is de regio Brjansk, dat centraal westelijk in Europees deel gelegen is en grenst aan Wit-Rusland en Oekraïne. Hier wordt zo’n 9% van het totale aardappelareaal verbouwd. Ook de regio Toela, dat onder Moskou ligt, en de regio rondom Moskou zelf zijn belangrijke aardappelgebieden. Tot nu toe is het groeiseizoen in de meeste aardappelgebieden gunstig te noemen.

Terwijl het areaal in Rusland is gedaald, werden er ook fors minder consumptieaardappelen geïmporteerd door de federatie in 2018/19. De import halveerde ten opzichte van het jaar daarvoor, omdat er voldoende aanbod was vanuit het land zelf. Er werd ruim 280.000 ton geïmporteerd, terwijl de import in de 2 jaren daarvoor richting de 600.000 ton ging. Dit is echter niet de markt die voor Europa het meest interessant is. Rusland wordt wat betreft consumptieaardappelen vooral bediend vanuit het Midden-Oosten.

Import pootgoed fors gedaald
De pootgoed en fritesmarkt is voor de EU-5 landen van meer belang. De import van pootgoed door Rusland stortte in het afgelopen seizoen in. Er werd ruim 11.000 ton geïmporteerd, terwijl dat het jaar daarvoor ruim 22.000 ton was. Nederland was verantwoordelijk voor ongeveer 33% van deze import, maar heeft flink moeten inleveren. Dat is niet vreemd gezien er minder pootgoed in Europa beschikbaar was. De prijs van de pootgoed-importen stegen voor Rusland dan ook met 21%. Dit is een teken dat pootgoedhandelaren de tekort situatie in de EU goed hebben kunnen overbrengen.

De Russische markt is eveneens van belang voor Europese fritesexporteurs. Een kwart van de fritesexport van Polen bijvoorbeeld gaat naar Rusland (ongeveer 50.000 ton). Rusland importeerde in 2018/19 echter 20% minder frites. Door deze stevige daling komt de totale import komt op 100.500 ton.

Nederland leverde minder frites
Met name Nederland, de belangrijkste leverancier van frites in Rusland, heeft flink minder geëxporteerd. Er zijn ruim 20% minder aardappelen naar Rusland gegaan dan de bijna 55.000 ton die in 2018 werden geëxporteerd. Landen die van die daling profiteerden zijn Duitsland en Egypte, die respectievelijk 77% en ruim 700% meer exporteerden naar Rusland. Dit gaat echter wel om veel lagere absolute tonnen dan Nederland exporteert.

De Russische markt is met een afname van ruim 50.000 ton frites op een Nederlandse export van bijna 2 miljoen ton niet een heel grote afnemer van Nederlandse frites. Het is echter wel zo dat de dalende frites import vanuit Rusland geen incident is. Het komt namelijk ook deels door de bouw van een fabriek van een Lamb Weston Meijer (joint venture) die ongeveer 100.000 ton frites per jaar produceert.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden