Het droge en mooie nazomerweer heeft ervoor gezorgd dat de nagroei van veel fritesaardappelen erg matig is verlopen. Hoe verder zuidelijker, des te lager de opbrengst. Dat is het beeld van de nieuwe proefrooicijfers in Nederland, België en Frankrijk.
Nu we in de tweede helft van september zijn beland, kan er langzaamaan een balans worden opgemaakt voor de hoofdoogst fritesaardappelen in Europa. Hier is voorzichtig een start mee gemaakt. Opbrengstcijfers uit de Benelux en Frankrijk tonen aan dat de opbrengst met name in het zuiden van België en Frankrijk tegenvalt. Ook voor Nederland is dit het geval, zo melden insiders.
Fontane blijft achter
Fiwap, PCA, Carah en Inagro komen op basis van de proefrooiing van het belangrijkste fritesaardappelras (Fontane) voor week 37 uit op 42 ton per hectare netto (35 millimetert opwaarts). De spreiding tussen het Vlaamse en Franstalige gedeelte blijft evident: maar liefst 11 ton per hectare. De 11 bemonsterde Waalse percelen zitten gemiddeld op 36 ton netto. Bintje zit daar op 33 ton en in Vlaanderen op 43 ton (gemiddeld gaat het om 38 ton per hectare).
Daarmee komt de groeicurve voor beide rassen onder die van seizoen 2016 uit en is de fenomenale nagroei uit het jaar 2017 helemaal uit beeld. Alleen vorig jaar lag de opbrengst nog lager. Het meerjarig gemiddelde van Fontane ligt op 46 ton per hectare, waar het ras nu 9% onder zit. Voor Bintje is dat een min van 12%.
Percelen ver afgerijpt
Het onderwatergewicht toont aan dat alle percelen aan hun einde raken, met een gemiddeld gewicht van 418 gram (410 gram is gemiddeld). Circa 70% zit nu in de maat 50 millimeter of hoger. Daarmee zijn ze iets minder grof, wat vooral in Wallonië het geval is. Daar is 64% van de monsters van Fontane 50 millimeter of grover. Gemiddeld is het loof voor meer dan de helft versleten.
De gewassen hebben er al meer groeidagen opzitten dan gemiddeld is. Fiwap meldt dat de regionale verschillen soms groot zijn en de groei er door een gebrek aan neerslag uit is. De hoge onderwatergewichten (tot 473 gram) maakt blauwbeschadiging een probleem. In week 39 wordt opnieuw een proefrooiing gedaan.
Cijfers van Bruwier
De cijfers van aardappelhandelshuis Bruwier bevestigen het beeld van de bovenstaande organisaties. In week 37 kwamen die percelen met Fontane uit op 45,8 ton per hectare netto. De monsters zijn met 80% in de maat 50 millimeter opwaarts iets grover. Dit resultaat ligt ongeveer 11% onder het 5-jarig gemiddelde van dit aardappelbedrijf. De resultaten van Challenger zijn nagenoeg gelijk, al zijn deze partijen veel minder grof.
De percelen die Bruwier in Wallonië en Vlaanderen monitort, zijn met iets verder afgerijpt: 60% voor Fontane en 55% voor Challenger. Challenger is (hoofdzakelijk in Wallonië) erg heterogeen. De opbrengsten variëren van 33 ton tot 66 ton.
Frankrijk toont zelfde beeld
Aan de andere kant van de grens is het beeld niet veel anders, want de Franse opbrengstcijfers van telersorganisatie UNPT laten een opbrengst onder die van 2016 zien. De totale hoofdoogst wordt geraamd op 43,9 ton per hectare voor alle rassen. Dit is 7% onder het 10-jarig gemiddelde. Ook in Frankrijk vlakt de groeicurve inmiddels af. De gewassen zijn hier ook zeer wisselend en afhankelijk van de regio. In de fritesaardappelgebieden zijn de opbrengsten slechter dan in de regio rondom Champagne, waar vooral tafelaardappelen groeien. De afrijping van de fritesaardappelen is met 40% ook minder. Er is dus nog iets groeipotentie.
De komende 14 dagen wordt nauwelijks neerslag voorspeld. Zo eindigt de maand september naar verluidt droog en zonnig. De temperaturen lopen naar het weekend op tot zomerse waardes van 27 tot 28 graden. Dit geldt voor de Benelux en Frankrijk. Gunstige weersomstandigheden voor de oogst, maar het betekent dat een significante groei van de gewassen er niet meer in zit. Dit tonen de Belgische cijfers ook al, waarbij de groei van Fontane niet verder komt dan 150 kilo per hectare per dag. Dit is vergelijkbaar met de 2 weken daarvoor.