Zowel Nederland als België kreeg eind augustus opnieuw met een hittegolf te maken. Welke gevolgen heeft dit voor de toch al uitgeputte aardappelpercelen? Nieuwe proefrooicijfers geven een indicatie van de nagroei.
Aardappelinstituut Fiwap heeft nieuwe proefrooicijfers gepubliceerd voor België. De monsters, die samen met Carah, PCA en Inagro zijn genomen, zijn tussen 26 en 28 augustus gestoken (midden in de derde hittegolf van dit seizoen). Een nieuwe monstername, die over 2 weken wordt gedaan, moet het beeld verder completeren.
Net zoals in Nederland, zijn ook in België warmterecords behaald. Op het officiële meetpunt in Ukkel werd het op dinsdag 27 augustus 33,3 graden; sinds 1901 was het niet zo warm in die periode van het jaar. Daarmee was de derde hittegolf van 2019 bij de zuiderburen een feit. Dit gebeurde voor het laatst 72 jaar geleden. In Nederland werd er regionaal een hittegolf opgetekend, onder meer in Noord-Brabant en Limburg.
Groei vlakt af
Uit de Belgische cijfers van de derde monstername van dit seizoen blijkt dat de groei afvlakt. Daarmee tikken de gewassen de onderkant van het meerjarig gemiddelde aan. Het gemiddelde opbrengstcijfer voor Fontane komt in week 35 uit op 40 ton per hectare (maat 35 millimeter opwaarts). Het 4-jarig gemiddelde ligt op 42 ton per hectare.
Voor de 17 percelen Bintje die ook zijn bemonsterd, komt het gemiddelde uit op 35 ton per hectare tegenover een 5-jarig gemiddelde van 40 ton per hectare.
Zeer weinig nagroei
Ten opzichte van de vorige bemonstering zijn de percelen Fontane met 2.700 kilo gegroeid. Dat komt neer op nog geen 200 kilo per dag en dat bevestigt duidelijk dat veel gewassen zijn versleten door een gebrek aan vocht. De neerslag die in de maand augustus viel was, zeker in Wallonië, niet voldoende voor de groei.
Bij Bintje is de groei 360 kilo per hectare per dag. Het is zeer opmerkelijk dat de Bintjes harder groeien. Toch bevindt de groeicurve van Bintje zich duidelijk onder de lijn van het gemiddelde, maar desastreus is het daarentegen niet.
Fijne aardappelen
De heterogeniteit blijft een feit. Zowel tussen de percelen als tussen de regio's Wallonië en Vlaanderen. Het verschil bedraagt 10 ton bij Fontane. Aan het onderwatergewicht (393 gram om 415 gram) is te zien dat de aardappelen in het Franstalig deel waarschijnlijk minder ver zijn in hun afrijping dan in Vlaanderen. Dit is verklaarbaar, omdat daar gemiddeld 1 week eerder is gepoot.
Ook zijn de Vlaamse partijen grover: bijna 80% in de maat 50 millimeter opwaarts. Circa 66% heeft (nog) niet de gewenste maatsortering bereikt, waaronder alle percelen Bintje in Wallonië. Slechts 44% van de knollen is grover dan 50 millimeter.
Gewassen sterven snel af
Ook in België geldt dat de perceelverschillen soms groot zijn. Voor Bintje is de opbrengstspreiding 24 ton per hectare en bij Fontane is dat 23 ton. Er zijn meerdere percelen Bintje die onder de 30 ton blijven steken. Nog eens 6 zitten tussen de 30 en 35 ton. Het loof bij Bintje is nu gemiddeld voor de helft afgestorven. De hitte heeft dit waarschijnlijk versneld, zo schrijft Fiwap. Bij Fontane is dat 40% afgestorven loof, tegenover 22% zo'n 2 weken eerder. Doorwas wordt in Bintje gevonden, maar een bespuiting met MH (Fazor) heeft de ontwikkeling gestopt.
Aviko cijfers tonen groei
De proefrooicijfers van Aviko Potato over week 35 laten nog wel een stijgende lijn zien. Het onderwatergewicht daalt echter licht en bevindt zich nu zelfs op het laagste niveau in 6 jaar tijd, net onder de 370. De bruto-opbrengst per hectare komt uit op 56 ton per hectare. Alleen in 2017 en 2014 lag deze hoger. Volgen we de grafiek verder, dan moeten de gewassen nog 2 weken groei tonen om dan af te vlakken. Het percentage 50 millimeter opwaarts is gemiddeld en zit op 80%.