Net zoals veel andere Europese landen, is het ook in de Franse aardappelteeltgebieden warm en droog geweest. De gevolgen daarvan zijn nog steeds duidelijk zichtbaar. Welke gevolgen heeft dit voor de hoofdoogst consumptieaardappelen?
Zowel het agrarisch statistiekbureau van de Franse overheid (Agreste), als de Franse telersorganisatie (UNPT) hebben cijfers gepubliceerd over hun opbrengstverwachtingen. De verschillen tussen de getallen zijn groot, iets wat we vaker zien. De cijfers van UNPT komen van 240 proefrooiingen die de ledentelers zelf aanleveren.
Definitief areaal.
Agreste schrijft over een aardappel(hoofd)oogst van 6,5 miljoen ton, een stijging van 10% ten opzichte van het extreme jaar 2018 (600.000 ton). Het statistiekbureau rapporteert een gemiddelde hectareopbrengst van meer dan 43 ton per hectare. Daarbij wordt opgemerkt dat de cijfers zeker niet definitief zijn; vooral de niet-beregende percelen zijn sterk afhankelijk van neerslag. Het areaal stelt het ministerie vast op 152.000 hectare.
Telersorganisatie UNPT komt echter met fors lagere cijfers op de proppen. Om te beginnen, verwachten zij dat het areaal consumptieaardappelen 147.000 hectare bedraagt (+2,1% ten opzichte van vorig jaar). Uit de eerste proefrooicijfers (vanaf 240 bemonsterde percelen) komt een gemiddelde opbrengst van 25,86 ton per hectare, voor alle soorten. Kijken we alleen naar de bewaaraardappelen voor de hoofdoogst dan ligt het gemiddelde met 34,6 ton per hectare fors hoger.
Proefrooiingen gemiddeld
Dit niveau is identiek aan het 5-jarig gemiddelde. Daarbij moet overigens wel worden opgemerkt dat de percelen met een gemiddelde pootdatum van 18 april iets eerder dan de grond in zijn gegaan. De omstandigheden bij het poten waren goed, net zoals de beginontwikkeling. UNPT gelooft daarom dat de gewassen verder zijn dan gebruikelijk.
Afhankelijk van de weersomstandigheden in de maanden augustus en september betekenen deze cijfers dat het land tussen de 6,2 miljoen en 6,7 miljoen ton aardappelen voor de hoofdoogst rooit. Vorig jaar bedroeg de opbrengst 6,3 miljoen ton. In 2017 was dat een gigantische 7,73 miljoen ton en in 2014 zelfs 8 miljoen ton.
UNPT merkt op dat de eerste opbrengstcijfers enorm heterogeen zijn, met een spreiding van 9 ton of meer. Naast de rasverschillen, zorgt tevens de beregening voor verschillen. Dit is ook zichtbaar in de proefrooicijfers van de zetmeelaardappelen, want die zijn zeer slecht. Minder dan 5% van die gewassen wordt beregend en ze groeien op zeer lichte gronden. Tevens wordt melding gemaakt van doorwas in gevoelige rassen na komst van wat regen.
Waken voor areaaluitbreiding
Over het verloop van het verkoopseizoen tot nu toe is de UNTP tevreden. Doordat de markt vroeg leeg was, ontstond er veel vraag naar de nieuwe oogst. Tot 15 augustus kunnen Franse boeren hun aardappelen officieel als vroege oogst afzetten. De vroege industrierassen nemen de markt nu over. Om de aardappelmarkt gezond te houden, schrijft UNPT dat het belangrijk is om in 2020 te waken voor de grootte van het areaal. Dit geldt voor alle segmenten: hoofdoogst, primeurteelt en zetmeel.
Pakken we de meest recente cijfers van Aviko Potato er even bij, dan is zichtbaar dat deze de lijn van 2016 blijft volgen op het vlak van opbrengst en onderwatergewicht. Het bruto gemiddelde staat op 43 ton per hectare met een onderwatergewicht van bijna 370. Houdt 2019 deze lijn vast, dan komen de bruto kilo’s uit op net geen 60 ton per hectare. Het op een na laagste resultaat in 6 jaar tijd. Alleen in 2018 was de opbrengst nog lager. Tot op heden waren de monsters van Aviko relatief grof. Het percentage 50 millimeter opwaarts is in week 32 echter minder hard gestegen en staat nu gelijk aan 2018 met 70% in die categorie.