Agrifoto

Inside Aardappelen

Brits aardappelareaal kiest eigen richting

25 Juni 2019 - Niels van der Boom

terwijl het aardappelareaal in de EU-5 overal toeneemt, tonen de voorlopige cijfers vanuit het Verenigd Koninkrijk een ander beeld. De telers daar hebben anders gehandeld dan collega's op het vasteland. Zo heeft de beschikbaarheid van het uitgangsmateriaal in dit land wel een effect.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorlopige raming, die de overheidsdienst AHDB Potato gepubliceerd heeft, voor het aardappelareaal van komend seizoen komt uit op 118.000 hectare consumptieaardappelen. Dit cijfer is gelijk aan die van vorig jaar, want die heeft AHDB licht naar boven bijgesteld. Het gaat daarmee om een van de kleinste oppervlaktes van de laatste 10 jaar.

Reden voor stabiliteit
Doorgaans stijgt het areaal na een jaar met hoge aardappelprijzen, maar volgens AHDB zijn er 2 factoren die ervoor hebben gezorgd dat dit niet is gebeurd: de beschikbaarheid van uitgangsmateriaal en de bijbehorende prijs. Hierdoor hebben veel telers ervoor gekozen om niet in areaal uit te breiden. Ook wanneer het poten vroeg wordt afgerond, zoals dit voorjaar het geval was, worden normaal gesproken extra percelen gepoot. Dit is eveneens niet het geval.

Na een zeer moeizaam en laat voorjaar zijn de aardappelen dit voorjaar vlot de grond in gegaan. In vergelijking tot elders in Europa, verliepen de voorjaarsmaanden relatief warm. Aangezien het met name 's nachts koud was, ligt de groei toch ietwat achter. Droogte speelde tot eind juni een rol. Er moest frequent worden beregend om de knolzetting te stimuleren, en schurft te voorkomen. Veel gebieden hebben geprofiteerd van de forse regenval in juni. Alleen in graafschap Lincolnshire zorgde neerslag voor overstromingen en schade aan het gewas.

Phytophthora
Door de huidige temperaturen, in combinatie met voldoende vocht, is de phytophthoradruk momenteel zeer hoog. De percelen die met zeer veel regen te maken hadden, zijn nauwelijks begaanbaar. Daardoor is spuiten een uitdaging geworden.

Gerekend met de gemiddelde opbrengst van de afgelopen 5 jaar komt de oogst uit op 5,4 miljoen ton. Dat is een stijging van 10% met vorig jaar; in een maximaal scenario is dat 5,8 miljoen ton. Valt de opbrengst lager uit, dan ligt het volume gelijk aan 2018. Met nog iets meer dan 2 maanden te gaan kan er nog alles gebeuren. Ook is de data aangaande het areaal nog niet volledig. AHDB heeft 70% van het Brits aardappelareaal afgedekt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden