Shutterstock

Inside Aardappelen

Wereldwijd afremmende fritesafzet zorgelijk

14 Juni 2019

Er lijkt geen einde te komen in de wereldwijd groeiende vraag naar frites. Met een jaarlijkse groei van minimaal 5% in de vraag naar voorgebakken bevroren frites, lijkt de vraag zelfs groter dan verwerkers aankunnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De belangrijkste spelers in de wereldmarkt voor frites zijn de Verenigde Staten, de Europese Unie en Canada. Deze landen hebben allemaal veel geld geïnvesteerd om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag naar frites. De afgelopen 5 jaar is wereldwijd dan ook voor meer dan €1 miljard aan investeringen gedaan in de verwerkingscapaciteit.

Echter, voor seizoen 2018/2019 lijkt deze groeiprognose niet uit te komen. In alle belangrijke verwerkingsgebieden tonen de cijfers dat er duidelijk een groeivertraging heeft plaatsgevonden. De Amerikanen melden voor de afzet van voorgebakken product over de afgelopen 12 maanden zelfs een lichte krimp (-0,1%). Daarentegen lagen de prijzen van de verkochte frites wel hoger, waardoor de totale waarde van de export alsnog hoger uitkwam.

Handelsoorlog
Een oorzaak van de krimp in de Verenigde Staten is de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump veroorzaakt heeft. Dit is vooral terug te zien aan de afname richting Mexico, de belangrijkste afzetmarkt van de Verenigde Staten. Daarbij hebben ook de gestegen fritesprijzen deels voor vraaguitval gezorgd.

Canada lijkt nog het meest ongeschonden uit de strijd te komen. Dit land profiteerde van de handelsoorlog, maar toch kreeg Canada het niet voor elkaar om dezelfde groei als afgelopen jaar te laten zien. Het land moest zelfs aardappelen uit de Verenigde Staten importeren om de verwerkers draaiende te houden. Dit zorgt ervoor dat de fritesprijs in het land met meer dan 10% gestegen is, ten opzichte van 1 jaar terug. Mexico en Japan waren de belangrijkste groeimarkten voor Canada.

Krappe grondstoffenmarkt
De Europese Unie heeft eveneens last van de afvlakkende groei in de wereldwijde afzetmarkt voor frites. De Nederlandse fritesexport was aan het begin van het jaar ruim 10% lager dan vorig jaar. België is het enige land dat wel iets van groei laat zien in de afzet, maar die groei was lang niet zo sterk als in voorgaande jaren.

Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat Europa met een krappe grondstofmarkt kampt. Daarnaast zijn de fritesprijzen flink hoger dan in voorgaande jaren. Dit laatste is ongelukkig, omdat de handelsoorlog van Trump een gouden kans is voor de Europese Unie om een gedeelte van de Amerikaanse markt af te snoepen. Tevens is te hoog ingestoken als het gaat om de fritesprijs, waardoor er vraaguitval is ontstaan.

De landen die momenteel profiteren van bovenstaande ontwikkeling zijn: Argentinië, Nieuw-Zeeland en Turkije. Die landen laten namelijk een zeer sterke groei zien in de export van voorgebakken product.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden