Het Canadese McCain Foods maakte begin mei bekend een meerderheidsbelang te nemen in het Braziliaanse 'Sérya'. Dat bedrijf produceert aardappelproducten als kroketjes. Insiders zien de stap als een zet om de Europese antidumpingheffing, die Brazilië in 2017 invoerde, te omzeilen.
Brazilië is de vijfde grootste afnemer van bevroren aardappelproducten ter wereld. McCain denkt dat deze positie in de komende 3 jaar uitgroeit naar plaats 3. McCain levert in Brazilië onder meer frites aan McDonald's. Het product hiervoor wordt hoofdzakelijk ingevoerd vanuit Argentinië. De rest komt onder andere uit de Verenigde Staten en Nederland.
Antidumping
De import vanuit Europa levert hoofdbrekens op voor fritesproducenten. Begin 2017 stelde het een antidumpingheffing in op frites uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Vooral de Nederlandse frites werden zwaar belast. De zet van McCain wordt door de sector daarom met name gezien als een mogelijkheid om in het land frites te produceren voor de lokale markt. Naar eigen zeggen is het de eerste internationale speler die zich in Brazilië vestigt.
In 2018 sloot McCain een partnerschap af met aardappelbedrijf 'Forno de Minas'. Het bezit 49% van de aandelen en daar komt nu een aandeel van 70% bij in de fabriek van Sérya. Forno de Minas bezit de overige 30%. Het maakt niet bekend welk bedrag daarmee gemoeid is. De aardappelfabriek staat in de staat Minas Gerais, de grootste aardappelproducerende staat van het land. Hier heeft ook de grootste Braziliaanse fritesproducent Bem Brasil een fabriek staan. In deze staat zijn 2 teelten per jaar mogelijk, op een areaal van ruim 9.000 hectare per teelt.
Nieuwe fabriek
Sérya produceert op jaarbasis 12.000 ton eindproduct, waar dat bij Bem Brazil 250.000 ton is. Lokale media melden dat dit aantal nog flink wordt opgeschroefd. McCain investeert daarom $60 miljoen om een friteslijn op te starten. De productiefaciliteit moet 800 banen opleveren, waar vooral de regio zeer blij mee is. Volgens het nieuwsbericht moeten de eerste aardappelen, die McCain in Araxá gaat verwerken, volgend jaar zomer de grond in gaan.
Het is niet de enige investering die McCain heeft aangekondigd. Enkele dagen eerder maakte het namelijk bekend $300 miljoen te investeren in de fabriek in Othello (Washington). Om aan de vraag te kunnen voldoen, wordt het benodigde aardappelareaal met 4.450 hectare uitgebreid. Die uitbreiding is goed voor 190.000 ton frites op jaarbasis. In eerste plaats wordt het eindproduct aan de Verenigde Staten geleverd, maar er zal ook wereldwijd worden geëxporteerd. Begin 2021 moeten de nieuwe lijnen op volle capaciteit draaien.
Braziliaanse fritesmarkt
Gedurende seizoen 2018/2019 is de export van frites buiten de Europese Unie flink gegroeid: ruim 8%. Over maart lag het exportvolume bijna 20% hoger dan 1 jaar eerder. Na Saudi-Arabië, is Brazilië de grootste afnemer van Europese frites: zowel in maart als over een periode van 12 jaar. Het volume is echter met 25% afgenomen als gevolg van de heffing. In maart lag het volume 33% lager.
Het fors kleinere volume vanuit de Europese Unie wordt gecompenseerd door buurland Argentinië. Gedurende het eerste kwartaal van het jaar lag het uitgevoerde volume frites namelijk 80% hoger, ten opzichte van 1 jaar eerder.
Dalend aandeel
Brazilië importeerde gedurende het eerste kwartaal 5% minder frites, ten opzichte van 2018. Het aandeel van Argentinië is juist sterk gestegen: van 25% tot ruim 50% van het totale volume. Vooral over de nauwkeurigheid van de cijfers bestaan twijfels. Ook de lokale productie stijgt, als gevolg van de opening van een nieuwe fritesfabriek in 2017.
Ook Argentinië bouwt capaciteit bij om de buren te beleveren. Europa is hiermee kind van de rekening, met bijna 50% minder import in de eerste 3 maanden van 2019. Jarenlang domineerde de EU-5 de Braziliaanse markt.