De aardappeltelers kijken reikhalzend uit naar de neerslag die in de komende dagen wordt verwacht. In heel Noordwest- en Centraal-Europa is het droog en de combinatie van harde wind en veel zon heeft het land sterk uitgedroogd. Regen is cruciaal voor de vroege aardappelen.
Met het oog op een tekort tussen de laatste oude oogst en de nieuwe fritesaardappelen hebben fabrieken en aardappeltelers zoveel mogelijk geanticipeerd op deze situatie. De beschikbaarheid van vooral Première zorgde voor wat gepuzzel, maar uiteindelijk ziet het er niet naar uit dat dit tot grote problemen heeft geleid, net zoals bij de hoofdoogst. Waar nodig zijn alternatieve rassen gebruikt.
Meer vroege aardappelen
In België kreeg het areaal van vroege aardappelen vorig jaar een klap. De oppervlakte daalde fors en kwam uit op 6.300 hectare. Voor dit jaar wordt door PCA een areaal van 7.500 hectare verwacht. Dat is een plus van 20% ten opzichte van vorig seizoen. De meeste vroege aardappelen staan in Vlaanderen, waar akkerbouwers op tijd aan de slag konden.
In België viel in april iets meer regen dan in Nederland. Op veel plekken hield het in ons land met 10 millimeter wel op. De laatste dagen van april moeten daar verandering in brengen. Langs de Belgische kust viel minder dan 10 millimeter, maar rond en onder Brussel is dat soms het dubbele. Nochtans blijft april daarmee zeer droog.
Droogte in Duitsland
Duitsland gaat eveneens gebukt onder droogte. Een combinatie van felle zon en een sterke oostenwind heeft het land uit laten drogen. Daardoor kwam het lokaal tot flinke zandstormen. Het beetje bodemvocht dat hier was, is verdampt. Sommige gebieden, zoals die rond de stad Celle (nabij Hannover), hebben al een beregeningsverbod te pakken. Na vorig seizoen is de voorraad grondwater extreem laag.
Het weer is echter aan het veranderen en vanaf woensdag 24 april wordt regen voorspeld. De verwachtingen lopen uiteen tot wel 70 millimeter in Nederland. In België is de neerslagsom tot 1 mei iets lager, met circa 50 millimeter in het grensgebied (met Nederland). In Duitsland wordt lokaal ook veel water verwacht, tot 100 millimeter. Verder noordelijk blijft het in de komende dagen naar schatting beperkt tot 30 millimeter.
Schrale start
Overal in Europa is vroeger gepoot. Aangezien het seizoen aanvankelijk koud en schraal startte, was de groei in het begin traag. Nu de bodem is opgewarmd, komen de gewassen op gang. Wel moet er beregend worden. In vroege Duitse teeltgebieden worden half mei de eerste niet-huidvaste tafelaardappelen verwacht, waar ook de markt reikhalzend naar uitkijkt. Verdere gevolgen door vorstschade worden niet gemeld.
In Frankrijk heeft de overgang in het weer inmiddels plaatsgevonden. Daarmee komt ook een eind aan de zeer hoge temperaturen. Het vroege aardappelgebied in Bordeaux krijgt te maken met wisselvallig weer en enkele kleine buien.