Eigen foto

Inside Aardappelen

Vroege aardappelen krijgen tik van nachtvorst

15 April 2019 - Niels van der Boom - 3 reacties

Afgelopen week daalde het kwik in Europa tot enkele graden onder 0. Dit hield niet alleen de fruittelers bezig, want ook de percelen met primeuraardappelen hebben een tik gekregen. In Nederland valt de schade echter mee, in tegenstelling tot Duitsland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De temperatuur in Nederland, en daarbuiten, daalde tot en met zondag 14 april beneden het vriespunt. Vooral in het oosten van het land vroor het ruim 2 graden. Afgaand op berichten en foto’s op Twitter hebben de pas gezaaide suikerbieten daar niet veel hinder van ondervonden. Ze zitten of net in de grond, of zijn al voorbij het meest kritische stadium gegroeid.

Fruittelers op scherp
Fruittelers hebben letterlijke slapeloze nachten gehad. Zij waren massaal in touw om bloesem van appels, peren en kersen te beschermen. Door adequaat handelen is dit goed verlopen, met weinig tot geen schade als gevolg.

De aardappeltelers hebben dit voorjaar geprobeerd om vroeg te planten. Dankzij enkele mooie dagen in februari is dat op veel plaatsen gelukt. De insiders die Boerenbusiness sprak, geven aan dat van vorstschade geen sprake is. Op de meeste percelen komen de aardappelen net door.

Schade in Zeeland?
Op het eiland Tholen, de bakermat van de vroege aardappelen, stonden de gewassen al verder boven. "Eind februari is er veel geplant. Ik heb verschillende telers op Tholen gesproken, maar niemand spreekt over vorstschade in de percelen die zijn afgedekt", zegt veilingdirecteur David Hage van aardappelveiling Alvantho. "Bij gewassen die niet zijn afgedekt, hoor ik wel over schade door de nachtvorst. We zijn door het oog van de naald gekropen, zo lijkt het, want de percelen waren wel wit van de vorst. Het gevaar lijkt nu geweken."

De schrale groeiomstandigheden hebben meer effect op de ontwikkeling van het gewas, denkt Hage. Door de lagere temperaturen en een schrale oostenwind ontwikkelen de aardappelplanten zich langzaam. Met warmer weer in het vooruitzicht komt daar naar verwachting snel verandering in. Van een te droge situatie wil hij nu niet spreken. De beregeningshaspels staan nog niet in het land, want na de vele neerslag in maart is er nog voldoende vocht beschikbaar.

Vorstschade in Duitsland
In Duitsland vroor het eveneens enkele graden. De aardappelpercelen in het primeurgebied Palts hebben hier en daar vorstschade opgelopen. Dat geldt voor niet-afgedekte en afgedekte percelen. De regio is bekend met het risico op vorst. De gewassen worden daarom zoveel mogelijk beregend, om ze (net als fruitbloesem) te beschermen. Bevroren planten zijn wel beschadigd, wat de groei remt. Het is niet als desastreus, maar neemt wel een deel van de voorsprong weg.

Verder in het zuiden van Duitsland kwam het zelfs tot sneeuw. Gezien de weersverwachting gaan de temperaturen nu de goede kant op, waarmee het winterweer definitief de rug toegekeerd wordt. De aardappelplanten waarvan alleen bladeren zijn afgevroren, herstellen zich in de regel snel. Is ook de stengel kapot, dan kost het meer tijd en energie. Een voorsprong is dan definitief geweken.

Vorstschade in vroege aardappelen die net boven komen. In de vroege Duitse regio Palts kwam het door de nachtvorst.

Frankrijk
In Noord-Frankrijk daalde het kwik 14 april zelfs tot 9 graden onder 0. De temperatuur werd op verschillende plekken in de streek rond Champagne behaald. Naast wijnboeren, geeft dat voornamelijk de suikerbieten en het koolzaad een flinke klap. Voor zover bekend zijn de aardappelen niet getroffen. In dit gebied worden vooral tafelaardappelen geteeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden