Agrifoto

Inside Aardappelen

Frankrijk motor van aardappelverwerkers

3 April 2019 - Niels van der Boom

De Franse voorraadcijfers voor de frites- en tafelaardappelen tonen aan dat het land geen extreem lage aardappelvoorraad kent; vooral de fritesfabrieken kunnen nog in Frankrijk terecht voor grondstof. Is dit het geheim van de verwerkers om de periode tot de nieuwe oogst te overbruggen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan de start van maart heeft de Franse aardappeltelersorganisatie UNPT een voorraadmeting uitgevoerd onder hun leden. Hieruit blijkt dat op dat moment 1,25 miljoen ton consumptieaardappelen in voorraad lag. Dit is de laagste voorraad in 10 jaar tijd.

Hoge aardappelexport
Met name het volume tafelaardappelen is (met 370.000 ton) erg laag, wat niet eerder is voorgekomen. Ook de Franse aardappeloogst was vorig jaar kleiner, maar was met een daling van 7% niet zo desastreus als in de rest van de EU-5. Aangezien Frankrijk als enige over voldoende product (van goede kwaliteit) kon beschikken, is er veel geëxporteerd. Dit volume ligt 10% hoger, wat duidelijk terugkomt in de voorraadcijfers.

Volgens de meest actuele exportcijfers, die tot 1 februari, is de afgelopen 12 maanden dik 2 miljoen ton aardappelen uitgevoerd. Dat is een stijging van 14% ten opzichte van de periode daarvoor, wat goed is voor 250.000 ton. Na Spanje, is België met een aandeel van 10% (205.500 ton) de grootste afnemer.

Meer fritesaardappelen
De voorraad fritesaardappelen is daarentegen niet extreem laag: 885.000 ton. In seizoen 2012/2013 en 2016/2017 lag dit volume op 1 maart namelijk nog lager, met als dieptepunt van 850.000 ton. Het verschil met de overvloedige oogst van 2017 is echter groot, want die komt uit op 234.000 ton.

Terwijl de tafelaardappelmarkt gebruik heeft gemaakt van veel vraag en hoge exportprijzen, ging het bij fritesaardappelen anders. De verwerkers hebben lang doorgedraaid op aardappelen van de oude oogst en bij de start van het nieuwe seizoen hebben zij veel van de alternatieve rassen en probleempartijen eerst verwerkt. Vooral de Belgische fabrieken hebben in Frankrijk vrije aardappelen gekocht.

Weinig vrij te verkopen
Het volume vrij te verkopen partijen is zeer klein; bij de tafelrassen, maar zeker bij fritesaardappelen. Verwerkers wachten zo lang mogelijk met het ophalen van kwalitatief goede partijen. Voor het kleine restje vrij product hanteren de Franse telers de strategie 'la mort ou le glaïeul' (de dood of de gladiolen). Zij hopen in de komende 3 maanden van een prijspiek te kunnen profiteren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden