Na het bijzondere groeiseizoen van afgelopen jaar, was er op de Themadag Aardappelen in De Meerpaal te Dronten de mogelijkheid om te discussiëren over de afzet en prijsvorming van de aardappelen. Als er een moment is voor veranderingen op de aardappelmarkt, dan is dat mogelijk na een jaar als 2018.
De discussie leidde echter niet tot vuurwerk of baanbrekende conclusies. Zo is iedereen het erover eens dat de contractprijzen beter moeten, en zoekt iedereen naar een gezonde afzetstrategie van voornamelijk de vrije aardappelen. Echter, de discussie over hoe de prijs (waarop de meeleveraardappelen afgerekend worden) tot stand komt, kwam niet op gang. Kritische noten bleven dan ook beperkt tot: "De arrogantie van de macht van de fritesfabrieken drukt de prijs."
Er wordt wel getekend
"Toch vindt 70% van de telers de contractprijzen blijkbaar goed, omdat er alsnog getekend wordt", zo stelt Erik Arts van Countus. "Echter, daar wordt voor gekozen, terwijl de vrije afzet de smeerolie op het erf is", zo beweert Dirk van de Water, directeur van Q-potato. Al werd het punt dat de vrije markt eigenlijk kapot gaat, niet aangesneden.
Dat die vrije markt voor de fritesfabrieken niet werkt, is wel duidelijk. "De fritesverkoop is geen daghandel. Wij hebben in onze afzet te maken met termijnafspraken. Die maken we dus ook aan de kant van de inkoop", zo stelde Walter van Stee, hoofd inkoop bij Farm Frites. De verkoopprijs van frites bepaalt dus de aardappelcontractprijs. "Het is logisch dat de pootgoedvoorziening ook door ons wordt geregeld, want dan hebben we zekerheid over het aardappelvolume dat we krijgen."
Geen systeemverandering
"Contractprijsvorming is een kwestie van vraag en aanbod", aldus Van Stee. Dat juist daarom meer vrije markt nodig is, kwam echter niet goed uit de verf. Op basis van de discussie op de Themadag Aardappelen zal er voorlopig nog geen verandering komen in het systeem.