Uit actuele cijfers blijkt dat de totale Duitse aardappelvoorraad 2,7 miljoen ton bedraagt, waar dat vorig seizoen nog 4,2 miljoen ton was. Dat is een afname van maar liefst 35%.
Als de voorraad van december 2018 wordt vergeleken met een aantal voorgaande jaren, dan blijkt dat we terug moeten naar december 2012. In dat jaar was er ook sprake van een, ten opzichte van andere jaren, kleine aardappelvoorraad (3,2 miljoen ton). Een feit is echter dat de voorraad sinds de eenwording in Duitsland nog niet zo klein is geweest.
In verhouding valt de oogst, en daarmee de voorraad, in Nedersaksen het meeste tegen. Dit is de deelstaat die met name voor de fritesverwerking (zeer) belangrijk is. Daar waar de voorraad in Nedersaksen in december 2017 nog werd geschat op 2,4 miljoen ton, is dat dit seizoen 1 miljoen ton minder. In oogstjaar 2012 kwam de aardappelvoorraad in Nedersaksen uit op 1,7 miljoen ton.
Behoefte aan aardappelen
De aardappelbehoefte voor de rest van het seizoen zou uitkomen op 3,7 miljoen ton, wat betekent dat er een tekort is van 1 miljoen ton. Kortom: het is een lastig verhaal om nog enigszins voldoende dekking te hebben voor de komende maanden. De fritesverwerkers hebben in de resterende maanden van het seizoen normaliter al 1,9 miljoen ton nodig.
Om de schoorstenen te laten roken, moeten Duitse verwerkers nog meer buiten de landsgrenzen kopen. Echter, in Nederland en België heerst ook een enorm tekort aan grondstof. Polen is altijd een optie om aardappelen te kopen. Echter, dat dit voor veel minder geld kan, is al een geruime periode verleden tijd.
Definitieve oogst
Het definitieve Duitse oogstcijfer voor 2018 is uitgekomen op 8,9 miljoen ton, wat 2,8 miljoen ton (25%) minder is dan in oogstjaar 2017. De laatste keer dan de totale Duitse aardappeloogst lager dan 10 miljoen ton was, was in 2013 (9,7 miljoen ton). In dat oogstjaar was er in het zuiden van Duitsland veel schade door overvloedige regenval. Datzelfde gold toen voor de belangrijkste teeltgebieden in Oostenrijk en Tsjechië.