De eerste exportcijfers voor pootgoed van oogst 2018 tonen zoals verwacht een fors lager uitgevoerd volume. Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van het uitgangsmateriaal. De handelshuizen verwachten daarentegen wel dat het ergste leed is geleden.
Er is tot 1 januari 2019 in totaal 279.207 ton van oogst 2018 geëxporteerd, waardoor er 65.500 ton pootgoed minder is geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar (-20%). De handelshuizen vinden een dergelijke korting reëel voor dit seizoen en deze lijn wordt hoogstwaarschijnlijk ook doorgetrokken.
Verminderde beschikbaarheid
Cuba is een van de vroegste bestemmingen voor Nederlands pootgoed. In de exportcijfers is te zien dat er bijna 2.000 ton minder naar het Noord-Amerikaanse land is verscheept, voornamelijk door de verminderde beschikbaarheid van pootgoed. Ook belangrijke bestemmingen in Afrika (zoals Algerije, Egypte en Marokko) ontvingen minder pootgoed.
"De cijfers moet je met een korrel zout nemen, want de export was op 31 december 2018 nog niet ten einde", zegt Jan van Hoogen, directeur van Agrico. Volgens hem reageren de klanten berustend op de verminderde beschikbaarheid. "Wanneer er niet meer is, dan houdt alles op."
'Jammer, maar het is niet anders'
Gerard Backx, directeur van handelshuis HZPC, sluit zich hierbij aan. "De mensen zijn al lang op de hoogte van de situatie. Iedereen had het anders gewenst, maar het aanbod dwingt ons tot deze positie. Klanten moeten een andere oplossing vinden. Dat is jammer, maar het is niet anders." Van Hoogen merkt ook op dat de hoge prijzen de kopers afschrikken, wat gevolgen voor het volume heeft. Zowel Backx als Van Hoogen verwacht dat een terugval van 15% tot 20% in het exportvolume dit seizoen merkbaar blijft. Beiden verwachten niet dat het onder de 20% komt.
Inmiddels zijn de handelshuizen gestart met het uitleveren van pootgoed naar de (vroege) Europese bestemmingen en de vroege rassen. Naast de mindere beschikbaarheid, is er eveneens het issue 'kwaliteit'. Dit seizoen doen zich allerlei kwaliteitsproblemen voor. Echter, de echte uitlevering moet nog op gang komen, daarvoor is het te vroeg.
Europa niet op volle toeren
De Europese exportcijfers tot 1 januari lopen circa 2.000 ton achter op vorig jaar. Van de grote bestemmingen ontving Frankrijk iets meer, wat er ook op kan wijzen dat meer uitgangsmateriaal daarheen is geëxporteerd voor de vroege teelt. Het is echter te vroeg om nu al harde conclusies te trekken.