Dat de wetten van vraag en aanbod in een jaar met extremen opnieuw worden geschreven, is bekend en hebben we vaker meegemaakt. Daarom is het interessant om te kijken naar de ontwikkeling van de wereldwijde fritesmarkt (voorgebakken product).
De grondstofprijzen in Europa zijn hoog; de laatste keer dat we dit niveau bereikten, was in de jaren 2007 en 2011. Echter, toen was de verwerkende industrie nog niet zo dominant als nu en was de afzet van frites nog niet zo internationaal als vandaag de dag het geval is.
Hoge grondstofprijzen
Uit de laatste cijfers blijkt dat de hogere grondstofprijzen in Europa geen belemmering zijn voor de fritesafzet. De belangrijkste afnemers van het voorgebakken product laten een stijging zien in de importbehoefte en de afname.
Opvallend is de grote en snelle stijging van de fritesimport in China. Ook blijkt dat Europa de grootste exporteur is richting China en steeds meer markt verovert. Ondanks de hogere prijzen voor frites zit er geen rem op de vraag uit China. Of dit deels door de handelsoorlog komt, wordt niet geheel duidelijk. Dit omdat de Verenigde Staten ook een stijging laat zien in de export.
Daarentegen lijkt Brazilië juist wat af te koelen, iets wat deels veroorzaakt wordt door de importheffingen die het heeft opgeworpen voor een aantal verwerkers uit Nederland, België en Duitsland. Een deel daarvan wordt nu overigens goedgemaakt door extra vraag naar voorgebakken product uit landen als Chili en Mexico.
Veel handel
Opvallend is ook dat er veel handel plaatsvindt tussen Nederland, België, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Blijkbaar worden de posities over de wereld verplaatst, waardoor de kwaliteit, specifiek product en de voorraad op peil gehouden kunnen worden. Engeland is bijvoorbeeld de grootste koper van voorgebakken product en koopt in 13 landen. Daarbij zijn Nederland en Engeland belangrijke leveranciers van voorgebakken product. Zo koopt Nederland 75% van zijn totale import in België.
Per saldo neemt voorgebakken product een steeds belangrijkere plaats in op het menu in de wereld. Daarnaast blijkt een hogere prijs geen belemmering te zijn in de toenemende vraag en is de prijselasticiteit nog niet op zijn eind. De export staat dan ook op een recordniveau in zowel volume als prijs.
Prijsverhoging op binnenlandse markt
Ook lijkt in de binnenlandse markt voor frites een flinke prijsverhoging te hebben plaatsgevonden. De kopers uit de fritesgroothandel melden aan Boerenbusiness prijsstijgingen van meer dan 20% in 2019. De verwerkers kunnen zich dit veroorloven, gezien de wereldmarkt bereid is hogere prijzen te betalen voor Nederlandse frites.
Daarbij moet wel in gedachten worden gehouden dat ongeveer 75% van de grondstof al op een veel eerder moment (en op een veel lager niveau) vastgelegd is door de verwerkende industrie.