Shutterstock

Inside Aardappelen

Schotland benadeeld in pootgoed-brexitdeal

7 November 2018 - Niels van der Boom

Het Britse landbouwministerie Defra heeft groen licht gegeven voor de import van pootaardappelen vanuit de Europese Unie in 2019, tot groot ongenoegen van de Schotten. Export is niet mogelijk, waardoor de Schotse pootgoedsector grote problemen voorziet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is een grote importeur van pootaardappelen. Het grootste volume komt uit de Europese Unie (EU). Schotland teelt 70% van al het pootgoed in het VK, waarvan de totale opbrengst 100.000 ton bedraagt; goed voor een omzet van ruim €100 miljoen, zo wijzen overheidscijfers uit.

Ontheffing voor 2 jaar
Van al het Schotse pootgoed vindt circa 13,5% zijn weg naar de EU. Het grootste volume wordt verscheept naar Noord-Afrika. Mairi Gougeon, de Schotse minister voor Rural Aiffairs, vind het zorgwekkend dat de Britse landbouwminister Michael Gove al een beslissing heeft genomen over de import van pootaardappelen. Na de brexit mag de sector nog 1 jaar lang uitgangsmateriaal importeren.

Geen plek voor overschot
"Via-via is uw besluit tot mij gekomen", schrijft de Schotse minister in een brief aan minister Gove. "Deze beslissing heeft grote gevolgen voor de Schotse pootgoedindustrie", zegt Gougeon. "Het is niet aannemelijk dat de EU import van Brits pootgoed voor de brexit-datum van 30 maart 2019 toestaat. Dit betekent een overschot voor minimaal 2 groeiseizoenen, welke prima in het VK afgezet had kunnen worden. Zo'n 80% van het pootgoed in het VK is nu van Schotse origine."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden