Shutterstock

Inside Aardappelen

Moderne fritesrassen winnen terrein in Engeland

5 November 2018 - Niels van der Boom

De traditionele Britse aardappelrassen moeten steeds meer terrein prijsgeven aan moderne fritesaardappelrassen van het vasteland. Dat blijkt uit areaalcijfers van de Britse organisatie AHDB. Een veranderende tafelaardappelmarkt zorgt voor areaalverlagingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

AHDB Potato, de overheidsorganisatie voor de Britse aardappelteelt, raamt het voorlopige areaal op 117.300 hectare. Dat is een verlaging van 4,4% in vergelijking tot 2017, toen werd 5.500 hectare meer uitgepoot. Ten opzichte van de vorige schatting (augustus) is het areaal verlaagd met 2.100 hectare. Naast een algehele lagere trend in de sector heeft ook de slechte prijsvorming ervoor gezorgd dat er dit seizoen minder aardappelen zijn gepoot.

Traditionele rassen dalen
Het grootste ras blijft de Britse variant van Bintje: Maris Piper. Het areaal komt uit op ruim 15.000 hectare, wat een min van ruim 8% betekent. Het ras laat voor het derde jaar op rij een daling zien. Op plek 2 staat Markies met een aanzienlijk kleiner areaal (5.450 hectare), waarmee het een daling van ruim 10% toont. De nummer 3, Maris Peer is met 5.180 hectare licht gestegen.

De reden voor de verlaging bij Maris Piper is volgens AHDB de vraag naar specialistische rassen. Afnemers willen niet langer een breed inzetbare aardappel. Ook is het ras relatief gevoelig voor schurft en rot.

8

procent

daalt het areaal van Maris Piper

Tafelaardappelmarkt
Verschuivingen in de tafelaardappelmarkt voor verpakte aardappelen hebben ook hun weerslag op de rassenkeuze. Zo valt Harmony uit de top 20, met een halvering van het areaal. De tafelaardappelmarkt is voornamelijk content met het ras Nectar, waarvan het areaal met 16,5% steeg. Het ras Melody van Meijer Potato is eveneens populair als tafelaardappel, maar het areaal daalde wel bijna 16%.

Een toename in het aantal frites- en chipsaardappelen op contract laat deze rassen stijgen. Zo staat Innovator nu op plek 9 met 2.760 hectare. Er kwam bijna 11% areaal bij. Royal staat daar met 2.880 hectare nog iets boven. Het is een van de grootste stijgers in de lijst.

Populariteit van Agria
Agria staat op plek 15 met 2.000 hectare. Het ras is de laatste jaren weer in populariteit toegenomen. Vooral 'fish & chips winkels' gebruiken het ras graag. In het Verenigd Koninkrijk is het ras beschermd met een licentie, in tegenstelling tot Nederland. Bekende fritesrassen als Fontane, Challenger en Ramos staan fors lager op de lijst.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden