Terwijl in Nederland en andere West-Europese landen het grootste deel van de aardappelen geoogst is, begint in Engeland aardappeloogst net op gang te komen. Akkerbouwers wachten zo lang mogelijk om te profiteren van nagroei. Hoe is de situatie aan de overkant van het kanaal?
In Engeland viel vorige week regen van betekenis. Voor het droge oosten was deze regen welkom, terwijl het natte westen teveel regen te verwerken kreeg. In het westelijk gelegen Wales viel op sommige plekken 200 millimeter in een etmaal. In het aan Wales grenzende graafschap Shropshire viel zoveel regen dat rivieren overstroomden. Daardoor werd de oogst in het westen vertraagd.
Hoewel regen de oogst in het oosten even vertraagde kwam de regen daar als geroepen omdat het daar nog extreem droog is. In het oosten is de oogst al verder gevorderd en de lichte regens vergemakkelijken het rooien.
Oogst start laat
De oogst komt relatief laat op gang. Akkerbouwers hebben lang gewacht om te beginnen met rooien zodat ze van nagroei konden profiteren. Het duurde ook lang voordat het aardappelgewas dood was.
Eigenlijk moet dit ook gezien worden door de bril van gehele seizoen. Er viel in Engeland in april namelijk nog sneeuw en het bleef lang nat en koud. Daardoor werd extreem laat geplant. Daarna volgde de extreem warme en droge zomer. Het hele groeiseizoen is daardoor opgeschoven.
Lage opbrengsten
Hoe zijn de opbrengsten dan in een dergelijk seizoen? De Britse brancheorganisatie; Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) heeft nog geen prognose omdat de opbrengsten in het land zo sterk variëren. Insiders verwachten echter een gemiddelde opbrengst van 40 tot 45 ton. In het Zuid Oosten zijn de opbrengsten redelijk (45 tot 50 ton per hectare), terwijl in de belangrijkste productieregio’s in het oosten de niet geïrrigeerde percelen op 25 ton per hectare komen meldt AHDB.
Dat maakt namelijk ook in Engeland een groot verschil: of er wel of niet beregend kon worden. Ongeveer de helft van het areaal in Engeland kan beregend worden. Maar ook op dit deel van het areaal liggen de opbrengsten lager volgens het AHDB.
Kwaliteitsproblematiek
Niet alleen de opbrengsten zijn een probleem. Ook de kwaliteit is vaak niet om over naar huis te schrijven. AHDB meldt dat er veel doorwas in de aardappelen zit. In Schotland zijn de opbrengsten en kwaliteit over het algemeen wel goed.
De totale oogst in Engeland valt niet alleen door de lagere opbrengsten lager uit. Vanwege de lage aardappelprijzen in 2017 is het areaal ook met 3% gedaald ten opzichte van 2017. Het totale areaal bedraagt nu 119.000 hectare, het op twee na laagste areaal in jaren.
Beschikbaarheid fritesaardappelen
Door de krapte in het land zou men normaal gesproken een beroep doen op aardappelen vanuit Nederland en België, maar het is duidelijk dat hieraan dit seizoen niet voldaan kan worden. Met name voor de fritesaardappelen zijn er zorgen over de beschikbaarheid, er worden dan ook aardappelen met hoge drogestofgehaltes uit het tafelaardappelsegment ingezet voor de frites momenteel.