Het verlagingspercentage van de nacontrole op pootgoed is opgelopen, wat voor heraanvragen zorgt. Om die heraanvragen binnen 2 à 3 weken te kunnen afhandelen, wordt de capaciteit op de reguliere nacontrole teruggeschroefd.
Van alle partijen is ongeveer 57% bemonsterd. Het verlagingspercentage is echter zeer hoog en inmiddels al opgelopen tot 25,2% (van de 40% van de partijen met een uitslag). Dat er zo vaak een heronderzoek aangevraagd wordt, zorgt voor capaciteitsproblemen bij de NAK. Daarom schroeft de organisatie het aantal monsters terug van 2.000 naar 1.600 per week.
Heronderzoek krijgt voorrang
Er wordt daarnaast voorrang gegeven aan partijen waarop heronderzoek is aangevraagd. "De NAK wil de partijen die opnieuw bemonsterd moeten worden, zo snel mogelijk afwerken. Dit omdat we moeten kunnen garanderen dat de uitslag van het heronderzoek in 2 à 3 weken bekend is", zegt Ton Stolte, manager operations bij de NAK. Als de heraanvraag afgehandeld is, kunnen de partijen definitief verhandeld worden en kan de partij van het bordje van de NAK.
- Ton Stolte
"De capaciteit zakt van 100% tot 90%. Dat betekent dat de handelshuizen langer moeten wachten op reguliere controle. Daar kan echter op gestuurd worden. Als partijen eenmaal bij ons in de voorraad liggen, is dat niet mogelijk", aldus Stolte. Er wordt tevens overgewerkt om de capaciteit zo groot mogelijk te houden.
Extreem verlagingspercentage
Volgens Stolte is het bijzonder dat het verlagingspercentage zo hoog is. "De laatste jaren is dit niet voorgekomen." Toch is de situatie zorgelijk voor komend seizoen. "Dat de niet verlaagde partijen 0% virus hebben, wil niet zeggen dat ze geen virus hebben. Ze hebben waarschijnlijk wel een virus, maar dat leidt dan niet tot verlaging. Het betekent dat er volgend seizoen werk aan de winkel is en dat er veel geselecteerd moet worden."
Vooral in de hoogste klasse wordt veel verlaagd, omdat daar de hoogste normen gelden. "Over het algemeen zijn de aardappelen onder mooie omstandigheden gerooid en zijn er niet veel problemen met Erwinia. Er is wel wat schurft gevonden."