Nieuws Droogte 2018

LTO met aardappelindustrie om tafel

23 Juli 2018 - Niels van der Boom - 27 reacties

Van een 'normale' droogte kan niet langer gesproken worden. De situatie is extreem, zo realiseert ook LTO Akkerbouw-voorzitter Jaap van Wenum zich. De groep telers die hiervan kan profiteren, is klein. De belangenbehartiger zegt alle ontwikkelingen op de voet te volgen en bijstand te verlenen waar nodig.

"De droogte pakt voor akkerbouwers financieel vaak gunstig uit", zei Jaap van Wenum 16 juli in een interview met Boerenbusiness. Toch realiseert hij zich dat de groep die hiervan kan profiteren erg klein is. "Voor de grootste groep kost het veel geld. De aardappelen worden veelal op contract geteeld. Het wordt moeilijk om aan de verplichtingen te voldoen. Mijn schatting van 20% tot 25% minder aardappelen lijkt inmiddels aan de lage kant. Waar niet beregend kan worden, bijvoorbeeld in Zeeland, komt onder andere de uienoogst fors lager uit."

Beregeningsverbod
LTO probeert een vinger aan de pols te houden als het om beregeningsverboden gaat. "Landelijk hebben we goed contact met de Unie van Waterschappen", aldus Van Wenum. "Op lokaal niveau is er inspraak wanneer bestuursleden van LTO Nederland in het bestuur zitten van de individuele waterschappen. Zo brengen we de zorgen van boeren onder de aandacht."

Geen aanleiding voor een landelijk beregeningsverbod

"Op veel plaatsen kan zoet water worden ingelaten en gebufferd. Die buffers zijn niet zomaar op. Voor een landelijk beregeningsverbod zie ik geen aanleiding. De waterschappen kijken allereerst naar de drinkwatervoorziening en veiligheid. De landbouw komt op een derde plaats."

Met industrie om tafel
Als het aan Van Wenum ligt blijft LTO betrokken bij de financiële afwikkeling. "We monitoren op dit moment hoe verwerkers omgaan met de leveringsplicht binnen contracten van aardappelen, maar ook van conserven. Indien nodig willen we met de verwerkende industrie om tafel om voor coulance te vragen; bijvoorbeeld door leveringen uit te stellen, zodat er extra groeidagen zijn voor het gewas. Ook naar de voorlevering van suikerbieten kijken we nauwlettend. Het is echter te vroeg om harde uitspraken te doen."

De Vlaamse landbouwminister Joke Schauvliege heeft 23 juli bekendgemaakt de droogte in België tot een officiële landbouwramp te benoemen. Dit betekent dat het schadedossier wordt geopend en getroffen boeren een schadeclaim in kunnen dienen. Wordt de schadedrempel bereikt, dan hebben de getroffenen recht op een financiële compensatie.

Sector bedelt niet
Van Wenum reageert wat laconiek op de situatie in België. Een rampenfonds kent Nederland niet. "We zijn geen sector die bedelt bij de overheid", reageert hij. "Als er op Europees niveau geld vrij wordt gemaakt, dan willen we daar wel van profiteren. De discussie over Ecologische Aandachtsgebieden komt eerst. In diverse Europese landen mag hier nu ruwvoer worden gewonnen. Buurlanden Duitsland en België hebben deze ontheffing ook nog niet aangevraagd. Hiervoor overleggen we met de veehouderijsector. De akkerbouw kan mogelijk ook helpen door vanggewassen te zaaien die veehouders kunnen oogsten."

Vanwege de extreme situatie overlegt Vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland nu wekelijks; mede omdat de zaken zich zeer snel ontwikkelen. "We weten niet wat de hoge temperaturen van 30 graden plus gaan doen met de gewasgroei", aldus de voorzitter. "Dit is medebepalend voor het beleid."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
27 reacties
Abonnee
optiemist 23 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10879380/lto-met-aardappelindustrie-om-tafel][/url]
Nou ben benieuwd wat LTO er uit kan slepen met dit drama. We gaan onze contractverplichtingen niet vol kunnen leveren, en we hebben 1000 euro per ha aan extra kosten. Ik denk dat deze compensatie per gecontracteerde ha er toch wel in moet zitten bij mijn afnemer
Abonnee
telert 23 Juli 2018
Zou de beloofde Mercedes van de LTO stukjes schrijver er dan nog inzitten?
Drent 23 Juli 2018
Las dat wij ook al moeten zorgen voor voer dmv de vergroening voor het vee maar wie helpt ons nu dan eens?
Abonnee
De teler 23 Juli 2018
Die vergroening als onderzaai is in mijn gerst en tarwe al verdroogt dus als het niet regent hoef je ook geen vergroening te zaaien want het wordt toch niks
Abonnee
Werner 23 Juli 2018
Als jij kijkt wat LTO voor zijn leden ergens iets uit heeft gesleept (niks) dan moet je er nu ook niks van verwachten.
DN 23 Juli 2018
optiemist schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
Nou ben benieuwd wat LTO er uit kan slepen met dit drama. We gaan onze contractverplichtingen niet vol kunnen leveren, en we hebben 1000 euro per ha aan extra kosten. Ik denk dat deze compensatie per gecontracteerde ha er toch wel in moet zitten bij mijn afnemer

Niks geen compensatie, vorig jaar hadden de contactboeren die de aardappels in zijn geheel gecontacteerd hadden een prima jaar bij ons viel het niet mee. Dit jaar zijn echter de rollen omgedraaid en kunnen wij het gat vullen wat vorig jaar is ontstaan. het zou toch van de gekke zijn dat er een compensatie komt voor de gemiste kg's. Wanneer je de contracten niet vol levert kun je je beroepen op overmacht of is dit iets van vroeger?
Abonnee
Markies 23 Juli 2018
Haha, altijd dezelfde discussie! Met een slecht jaar lachen de boeren die volledig onder contract zitten, de vrije boeren uit. Maar als er in een ander jaar ineens een calamiteit optreed, waardoor de oogst geminimaliseerd word moet er ineens contractbreuk gepleegd worden? Doe niet zo zielig, je hebt met je volle verstand getekend! Hoe had je het gevonden als de fabrieken dit afgelopen seizoen ook hadden gedaan? Ga alsjeblieft niet zo zielig doen en kom je verplichtingen na. Misschien volgend jaar iets minder op contract doen? Maar nee, volgend jaar gaat de contractprijs natuurlijk omhoog , en iedereen tekent weer!!!
Abonnee
Diesel 23 Juli 2018
Is toch ondernemers risico zeker? Als je een contract tekent onder kostprijs. Teel zelf vrij vorig jaar schuur leeg gereden voor 5 cent bij wie kan ik aankloppen voor een aanvulling?????
Abonnee
tm 23 Juli 2018
Al die rot regels kunnen mooi van tafel...er groeit niets, dus mooi ook geen begroening hier. Ze bekijken het maar. Ga nu eerst aan onszelf denken.

O wee, als de nvwa komt controleren gaat het bord in de tuin. Kom op met die betutteling!!
Abonnee
Vrije Agria 23 Juli 2018
optiemist schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
Nou ben benieuwd wat LTO er uit kan slepen met dit drama. We gaan onze contractverplichtingen niet vol kunnen leveren, en we hebben 1000 euro per ha aan extra kosten. Ik denk dat deze compensatie per gecontracteerde ha er toch wel in moet zitten bij mijn afnemer


Neehoor, contract is contract. Als Aviko hieraan gaat meewerken, voorspel ik dat we een heftige discussie gaan krijgen bij de Cosun jaarvergadering.
Abonnee
Vrij grof 23 Juli 2018
LTO moet zich hier niet mee bemoeien.
Afgelopen jaar deden ze niets met de lage aard.en uien prijzen , dus nu zeker niet voor deze marktsituatie.
Je zet alleen maar leden tegen elkaar op.
Dus LTO, niet mee bemoeien dan.
Abonnee
willem 23 Juli 2018
Als LTO zich ermee gaat bemoeien zijn we ten dode opgeschreven, vraag de veeboeren maar. Ken jonge boeren die bijna bankroet zijn door de betweters van LTO.
Glasbak 23 Juli 2018
Bijzonder goede actie van LTO Niet voor niets dat 70% lid is. Allemaal makkelijk praten geen contract en zo. Ik doe dit om risico’s te beperken. En daarom ben ik ook lid van deze sterke organisatie.
Abonnee
ikke 23 Juli 2018
ronduit zielig dat gejammer kunnen ze gelijk voor mij van afgelopen jaar compensatie vragen toen hoorde je ze niet laat ze maar us wat aan die kaalslag van de gewasbescherming doen maar zijn ze niet thuis
Abonnee
juun 23 Juli 2018
risico beperken moet je ze in de pool stoppen bij calamiteiten profiteer je gewoon mee maar ja duur land huren kopen dan kan dat niet dan ben je slaaf vd bank en de fabriek en van jezelf dat is een keuze die je zelf maakt moet je nu ook niet zeuren
petatje 23 Juli 2018
LTO moet de markt gewoon zijn werk laten doen. Als er onder hun leden velen zijn die zo'n contract onder kostprijs getekend hebben en geen rekening gehouden hebben met teeltrisico's die er altijd zijn en ook daar geen marge voor gerekend hebben, dan wordt het hoogste tijd dat ze hun leden eens de ogen open doen en met ondernemersrisico's leren rekenen!!! En vooral leren dat je niet op het eerste de beste aanbod in moet gaan voor schijnzekerheid! De accountmanagers van de banken treft hier ook zware verantwoordelijkheid, zij hebben klanten zowat gedwongen om contracten af te sluiten na het jaar 2016 en ook niet over de risico's daarvan nagedacht! Hun "klanten" zitten mede door hun toedoen nu met de gebakken peren! Je adviseurs daar moet je het nooit van hebben! Eigen doelen stellen en niet met elk dubbeltje tevreden zijn want dan krijg je nooit euri's.
Abonnee
juun 23 Juli 2018
juist verwoord petatje
gerard 23 Juli 2018
lto is een club voor de veehouderij niet voor de plantaardige club
Zeeuwse boertje 23 Juli 2018
Zo zo gaat LTO nu eens met de verwerkende industrie rond de tafel. Hadden ze ook wel eens eerder kunnen doen voor de contrac prijzen die ver onder de kostprijs ligt maar dan zijn ze niet thuis. En als ze lef hebben kloppen ze bij het ministerie aan voor een schadevergoeding want door de groene rakkers moet al het zoetwater weer brak water worden en laat ze kijken hoe we in sommige polders zoet water zien te krijgen.
Berry 23 Juli 2018
@Vrije AgriaOp de jaarvergadering van Cosun houden velen hun mond. Dat zal dit jaar echt niet anders zijn....
Abonnee
Telerx 23 Juli 2018
LTo bestuurders zijn visie loos en zullen zelf contracten hebben getekend..Dat is de enige redden dat ze om tafel gaan. Vergader boeren die hun zakken vullen en nu huilen dat ze er niet aan uitkomen.. anti ondernemers zijn het..
new 24 Juli 2018
Niks geen compensatie voor de contract boeren. ze tekenen zelf en hebben 2017 meer gevangen dan de vrij telende boeren!!!
Abonnee
wijs neus 24 Juli 2018
Gewoon alle boeren compenseren!En iedere volwaardige boer voor het zelfde bedrag. 45% van de boerengezinnen leeft structueel onder armoede grens. Waarvoor omdat de overheid wil dat Jan en alleman 2* per jaar op vakantie kan gaan! Behalve jullie gewone boeren. Sukkels zijn wij. Kom is op voor het totaal belang van de boerensector. Of laat jullie je nog langer uit melken. Sukkels.
Klaiboer 24 Juli 2018
Eind van het jaar krijgen we onze compensatie wel weer. Dat is voor een gemiddeld landbouwbedrijf het jaarinkomen van een gewone werkende burger. En dat voor in paar uur achter de computer.
Kjol 24 Juli 2018
Echt totale onzin, dat is een fooi als compensatie voor graanteelt etc onder kostprijs. Het verdienmodel in onze sector is ver beneden peil, zeker vergeleken met andere sectoren. Als je al met onbetaalde arbeid moet rekenen om het plaatje rond te fietsen is een zeer ongezonde situatie. Het rendement komt puur en alleen door waardestijging van onroerend goed, ben je pachter dan eindig je met een zwaar onderbetaalde onderneming.
Peter34 24 Juli 2018
Alleen wat onder algemeen recht als overmacht geldt kan worden neergelegd bij de afnemers. Bijvoorbeeld in het niet hoeven leveren van een afgesproken hoeveelheid.
Patat is toch geen eerste levensbehoefte?

Dat een deel van boverstaande commentaren blijk geven van enig leedvermaak/zelfvoldaanheid vind ik niet erg collegiaal of netjes.
jokertje 24 Juli 2018
De LTO is vaker naar Den Haag gegaan, en hebben daar uitspraken ontlokt waar je haren je recht van op je hoofd gaan staan.

In ieder geval weinig zaken van betekenis die positief werden uitgesproken door de rechter.

Nu zit de LTO ook altijd bij dezelfde Advocaat, en die heb ik ook bij mensen in mijn omgeving, dingen zien doen waarbij ik mijzelf af ging vragen of dat hij nu voor de overheid in de slag was, of voor zijn client..........!

Dit verklaart naar mijn idee exact waarom er zo weinig zaken gewonnen worden door de LTO, maar het kan aan mij liggen.
Abonnee
expert armzalige 24 Juli 2018
Klaiboer schreef:
Eind van het jaar krijgen we onze compensatie wel weer. Dat is voor een gemiddeld landbouwbedrijf het jaarinkomen van een gewone werkende burger. En dat voor in paar uur achter de computer.

45% van de boerengezinnen leeft structueel onder de armoede grens dit is inclusief jouw subsidie en het loon van je vrouw. En ja het is bruto en dit loon ligt rond de 23.000 euro klaiboer. Niet wat roepen waar je geen verstand van heb.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden