Van een 'normale' droogte kan niet langer gesproken worden. De situatie is extreem, zo realiseert ook LTO Akkerbouw-voorzitter Jaap van Wenum zich. De groep telers die hiervan kan profiteren, is klein. De belangenbehartiger zegt alle ontwikkelingen op de voet te volgen en bijstand te verlenen waar nodig.
"De droogte pakt voor akkerbouwers financieel vaak gunstig uit", zei Jaap van Wenum 16 juli in een interview met Boerenbusiness. Toch realiseert hij zich dat de groep die hiervan kan profiteren erg klein is. "Voor de grootste groep kost het veel geld. De aardappelen worden veelal op contract geteeld. Het wordt moeilijk om aan de verplichtingen te voldoen. Mijn schatting van 20% tot 25% minder aardappelen lijkt inmiddels aan de lage kant. Waar niet beregend kan worden, bijvoorbeeld in Zeeland, komt onder andere de uienoogst fors lager uit."
Beregeningsverbod
LTO probeert een vinger aan de pols te houden als het om beregeningsverboden gaat. "Landelijk hebben we goed contact met de Unie van Waterschappen", aldus Van Wenum. "Op lokaal niveau is er inspraak wanneer bestuursleden van LTO Nederland in het bestuur zitten van de individuele waterschappen. Zo brengen we de zorgen van boeren onder de aandacht."
"Op veel plaatsen kan zoet water worden ingelaten en gebufferd. Die buffers zijn niet zomaar op. Voor een landelijk beregeningsverbod zie ik geen aanleiding. De waterschappen kijken allereerst naar de drinkwatervoorziening en veiligheid. De landbouw komt op een derde plaats."
Met industrie om tafel
Als het aan Van Wenum ligt blijft LTO betrokken bij de financiële afwikkeling. "We monitoren op dit moment hoe verwerkers omgaan met de leveringsplicht binnen contracten van aardappelen, maar ook van conserven. Indien nodig willen we met de verwerkende industrie om tafel om voor coulance te vragen; bijvoorbeeld door leveringen uit te stellen, zodat er extra groeidagen zijn voor het gewas. Ook naar de voorlevering van suikerbieten kijken we nauwlettend. Het is echter te vroeg om harde uitspraken te doen."
De Vlaamse landbouwminister Joke Schauvliege heeft 23 juli bekendgemaakt de droogte in België tot een officiële landbouwramp te benoemen. Dit betekent dat het schadedossier wordt geopend en getroffen boeren een schadeclaim in kunnen dienen. Wordt de schadedrempel bereikt, dan hebben de getroffenen recht op een financiële compensatie.
Sector bedelt niet
Van Wenum reageert wat laconiek op de situatie in België. Een rampenfonds kent Nederland niet. "We zijn geen sector die bedelt bij de overheid", reageert hij. "Als er op Europees niveau geld vrij wordt gemaakt, dan willen we daar wel van profiteren. De discussie over Ecologische Aandachtsgebieden komt eerst. In diverse Europese landen mag hier nu ruwvoer worden gewonnen. Buurlanden Duitsland en België hebben deze ontheffing ook nog niet aangevraagd. Hiervoor overleggen we met de veehouderijsector. De akkerbouw kan mogelijk ook helpen door vanggewassen te zaaien die veehouders kunnen oogsten."
Vanwege de extreme situatie overlegt Vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland nu wekelijks; mede omdat de zaken zich zeer snel ontwikkelen. "We weten niet wat de hoge temperaturen van 30 graden plus gaan doen met de gewasgroei", aldus de voorzitter. "Dit is medebepalend voor het beleid."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10879380/lto-met-aardappelindustrie-om-tafel][/url]
Nou ben benieuwd wat LTO er uit kan slepen met dit drama. We gaan onze contractverplichtingen niet vol kunnen leveren, en we hebben 1000 euro per ha aan extra kosten. Ik denk dat deze compensatie per gecontracteerde ha er toch wel in moet zitten bij mijn afnemerDit is een reactie op dit artikel:
Nou ben benieuwd wat LTO er uit kan slepen met dit drama. We gaan onze contractverplichtingen niet vol kunnen leveren, en we hebben 1000 euro per ha aan extra kosten. Ik denk dat deze compensatie per gecontracteerde ha er toch wel in moet zitten bij mijn afnemerDit is een reactie op dit artikel:
Eind van het jaar krijgen we onze compensatie wel weer. Dat is voor een gemiddeld landbouwbedrijf het jaarinkomen van een gewone werkende burger. En dat voor in paar uur achter de computer.