Inside Aardappelen

Boer laat sjoemelpootgoed links liggen

6 Juni 2018 - Niels van der Boom

Het adequate optreden van Breeders Trust, in samenwerking met de diverse nationale controle-instanties, werpt zijn vruchten af. Er zijn in Nederland en België dit voorjaar nog geen aardappeltelers betrapt op het gebruik van illegaal vermeerderd pootgoed, ook wel sjoemelpootgoed genoemd. Wel vinden er nog diverse onderzoeken plaats.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

'Sjoemelpootgoed' kopte Boerenbusiness in april 2017, nadat 2 akkerbouwers werden betrapt op het gebruik van illegaal pootgoed. Later maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend nog een teler te hebben gevonden die zich hieraan schuldig maakte. De aardappelen moesten direct weer gerooid worden. Dit voorjaar is dat vooralsnog niet het geval geweest.

De schande is nog groter dan de geldboete

De schande is pijnlijker
Is dit het gevolg van het harde optreden? Geert Staring, directeur van waakhond Breeders Trust, denkt dat het om een combinatie van oorzaken gaat: "Tegen de lamp lopen, kan de teler veel geld kosten. De schande is zo mogelijk nog pijnlijker. Door het handelend optreden realiseert men zich dat. Regels zonder handhaving werkt nu eenmaal niet."

Het actief onderzoeken van tips en het aanpakken van overtreders vorig jaar, heeft voor dit jaar een preventieve werking gehad op het voorkomen van het uitplanten van illegaal pootgoed en daar plukken we nu de vruchten van, meent Staring. "Handhaving blijft echter noodzaak. Momenteel zijn we enkele anonieme tips aan het uitzoeken van materiaal zonder certificaat. Ook delen we tips met de autoriteiten."

Hoevepootgoed
"In Nederland werken we nauw samen met de NAK en NVWA. In België delen we informatie onder meer met de FAVV (het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). Dit is de Belgische tegenhanger van de NVWA. Zij nemen onze informatie zeer serieus. In België zijn we er fel op dat niet gesjoemeld wordt met te gering opgegeven arealen Hoevepootgoed voor licentierassen. Die moesten voor 1 juni worden aangemeld."

Het is opmerkelijk dat Breeders Trust nog geen telers op de vingers heeft getikt, maar: "We moeten de dag niet prijzen voor het avond is", aldus Staring. Zowel Jan van Hoogen van handelshuis Agrico als Gerard Backx van HZPC waarschuwden eerder al voor het gebruik van niet-gecertificeerd pootgoed. In jaren met een lage consumptieaardappelprijs zien zij de verkoop van gecertificeerd pootgoed duidelijk afnemen. Dat gebeurt ook in West-Europese landen waar de aardappelteelt professioneel is georganiseerd.

In Nederland bedraagt het areaal ATR-pootgoed, volgens aangiftecijfers van de NAK, dit jaar bijna 1.300 hectare. Dat was vorig jaar 1.235 hectare. Cijfers over een toename van het gebruik van zogenaamd Hoevepootgoed onder Belgische landbouwers zijn momenteel niet bekend.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden