De termijnmarkt liet zich dinsdag 5 juni weer van zijn grillige kant zien. Het vertrouwen in de markt is op dit moment dan ook ver te zoeken.
Ondanks de bijzondere start van het groeiseizoen en lokale extreme weerssituatie, lijkt de markt geen vertrouwen te hebben in de prijsontwikkeling van het nieuwe seizoen. In 2 dagen tijd zakte de termijnmarkt namelijk terug naar €14, een daling van €2,50.
Uitblijven van zomers weer
Het uitblijven van zomers weer lijkt de belangrijkste spelbreker. Speculanten durven nu niet in te stappen, wegens de verliezen die vorig jaar geleden zijn. Telers lijken daarentegen tegen elk geld te willen indekken; dit uit angst voor een herhaling van vorig jaar. De ontwikkeling van de oude oogst helpt ook niet mee in het vertrouwen voor de prijsontwikkeling van het komende seizoen.
Ook in de markt van de laatste bewaaraardappelen is een soort vacuüm ontstaan, waarin vrije telers op dit moment geen kopers kunnen vinden. Handel wordt er nog wel gedaan, maar enkel met de telers die meeleververplichtingen hebben (naast de vast-prijsaardappelen). En daarmee wordt wederom een enorme aanslag gedaan op het zenuwstelsel van de vrije aardappelteler.
Wat betreft de termijnmarkt zie je niet vaak zo’n grote daling zo vroeg in het seizoen. Op prijsniveaus die rond of onder de vast-prijscontracten liggen, ontstaat normaal gesproken wel vraag. Echter, vandaag leek die dat niet te vinden.
Is er nog een fundering?
De komende dagen moet blijken hoeveel fundering er nog onder de markt ligt. Bij het uitblijven van zomerweer moet blijken hoe de markt zich gaat ontwikkelen. In Polen lijk dit al plaats te vinden en ook in behoorlijk wat gebieden in Nederland moet men al beregenen. Dit om ervoor zorgen dat er voldoende tal aan de planten komt. In andere gebieden worden de aardappelen soms voor de derde keer opnieuw gepoot. Extremiteiten genoeg dus, maar het wordt niet vertaald in de prijs op de termijnmarkt.