Vergelijkbaar met buitenland

Pootseizoen in Nederland loopt achter

24 April 2018 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

Het poten van de consumptieaardappelen in Nederland gaat op dit moment heel hard. Toch lopen we in Nederland nog behoorlijk achter op vorig jaar, net zoals in veel andere landen. Dat blijkt uit cijfers van Aviko Potato.

Aan het einde van week 16 was er gemiddeld ruim 20% gepoot in Nederland. De voortgang van de pootwerkzaamheden loopt daarmee behoorlijk achter op de voorgaande jaren. Vorig jaar ging het poten van de aardappelen bijzonder vlot en waren bijna alle aardappelen eind april al gepoot.

Nu is dat zeker niet het geval, zo toont de plantvoortgang van Aviko Potato aan. In het Limburgs grensgebied is het grootste deel van de aardappelen al gepoot, maar ook dat is pas 45%. Ook de regio’s 'de Achterhoek' en 'het Noorden' lopen dit jaar voor op de rest van Nederland, maar er is slechts 40% gepoot. In Zuidelijk Flevoland moet nog 70% gepoot worden.

Achterblijvende gebieden
In de andere regio’s in Nederland moest vrijdag 20 april gemiddeld nog zo’n 80% van de aardappelen gepoot worden. Toch vindt er nu een ware inhaalslag plaats; het gaat momenteel namelijk zeer snel met het poten van de aardappelen. 

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Alhoewel we in Nederland zeker niet vroeg zijn met poten, zijn we ook niet extreem laat. Het jaar 2015 was namelijk vergelijkbaar. Ook loopt Nederland niet achter op andere Europese gebieden. In het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Wallonië en Vlaanderen zit momenteel maximaal 15% van de aardappelen in de grond.

Duitsland loopt voor
In Frankrijk gaat het poten (met een kleine 25%) redelijk gelijk op met Nederland. In Duitsland zijn wel grote verschillen merkbaar, maar gemiddeld zit het grootste deel pootaardappelen in de grond. In Beieren zit al bijna 80% van de aardappelen in de grond, terwijl dat in het Rijnland nog maar 15% is.

In Polen lopen de pootwerkzaamheden op het moment goed door. Niels van der Boom, marktexpert bij Boerenbusiness, schat in dat 50% tot 60% gepoot is. Van der Boom: "Het is droog en warm in Polen. Dat zorgt voor goede pootomstandigheden, waardoor het heel goed verloopt." In Noord-Polen is het wat kouder, mogelijk is men daar minder ver met poten, zo schat Van der Boom in.

Ook in Canada loopt men achter op vorig jaar:

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
ad akkermans 25 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10878319/pootseizoen-in-nederland-loopt-achter][/url]
Zonder enige schroom gaan alle boeren uitgebuit tot het door de verwerkende industrie weer fris aan de slag behoren ze zich druk te maken of er een inhaalslag nodig is.
Klaiboer 25 April 2018
Er zal best wel een kern van waarheid in uw verhaal zitten maar ik snap er geen snars van
teler 26 April 2018
er is geen inhaalslag want het is al lang aan de late kant en een dag heeft maar 24 uur de vroege/middelvroege zit er dit jaar gewoon 3/4 weken later in en daarbij nu weer 2 weken geen groeizaam weer. oude bakken vandaag de dag al net of het augustus is . dus praat iets wat zo is niet goed met onwaarheden jullie verdienen meer dan zat over de rug van de boer met verhalen altijd aan de kant van de industrie
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Aflandpool Aviko profiteert van hoge zomerprijzen

Interview Broeze & Waalkens

Aviko ATC: 'Het is vijf voor twaalf op de termijnmarkt'

Nieuws Aardappelen

Aviko en Rabobank gaan telers financieel steunen

Analyse Aardappelen

In poolprijs Aviko is jaar van uitersten zichtbaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden