Nederland heeft er bij de Europese Commissie (EC) op aangedrongen om de Colombiaanse autoriteiten aan te spreken op de anti-dumpingsmaatregelen tegen Nederland. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Sigrid Kaag (ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).
Minister Kaag wil tevens dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) opkomt voor de rechten van de aardappelverwerkende bedrijven in Nederland. Nederlandse aardappelverwerkers dringen daarnaast aan op stevige maatregelen.
Kamervragen gesteld
De Nederlandse overheid houdt de situatie in de gaten, zo blijkt uit antwoorden van minister Kaag op Kamervragen van VVD-leden Bente Becker en Helma Lodders. Zij stelden vragen over de Colombiaanse anti-dumpingprocedure tegen de Nederlandse aardappelsector. Dit naar aanleiding van een bericht van Boerenbusiness.
Minister Kaag deelt de mening van de Nederlandse exporteurs. Zij zeggen namelijk dat de klacht van de Colombiaanse producenten, die tot de maatregelen heeft geleid, zeer weinig informatie bevat over de schade aan de binnenlandse industrie.
Nederlandse aardappelverwerkers menen dat de vergelijkingen, die de Colombiaanse overheid heeft gemaakt, niet kloppen. Volgens Aviko lijden de lokale boeren helemaal geen schade door de Nederlandse export, maar zit er een grote Amerikaanse multinational achter. Die zou een beschermingsmuur willen optrekken. Dit laat Aviko aan het Financieele Dagblad weten.
Zuid-Amerikaanse afzet
De Zuid-Amerikaanse landen menen dat de frites die in West-Europa worden geproduceerd te goedkoop op de markt worden gebracht. Hier zouden de lokale producenten onder lijden. De Zuid-Amerikaanse landen steken elkaar aan met het invoeren van anti-dumpingmaatregelen tegen Nederlandse aardappelverwerkende bedrijven. Dat kan schadelijk zijn voor Nederland, gezien Nederland in 2015 voor €140 miljoen aan frites naar Zuid-Amerika exporteerde.
Welke maatregelen Colombia precies gaat invoeren, wordt pas in de tweede helft van maart bekend. Daarbij hoopt Nederland te voorkomen dat dit dezelfde maatregelen worden als in Brazilië. Die heffingen liggen op bijna 100% voor Nederlandse frites. Colombiaanse autoriteiten hebben al wel vastgesteld dat er sprake is van dumping, maar hebben besloten om voorlopig nog geen maatregelen te nemen.
Verkeerd moment
Verwerkers investeren momenteel flink in nieuwe fabrieken. Dat maakt dat het moment van de anti-dumpingmaatregelen slecht uitkomt. Tussen augustus 2016 en juli 2017 exporteerde Nederland 7.561 ton bevroren frites naar Colombia, een stijging van 17% (ten opzichte van de 12 maanden ervoor). De Colombiaanse export heeft een totale waarde van €23,61 miljoen.