De aardappelproductie in China moet worden verdubbeld en dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven. Voor handelshuis HZPC uit Joure is Ton Frijters op verkenning in China.
China staat bekend als rijst-etende natie, maar met een aardappelareaal van 6 miljoen hectare en een jaarlijkse oogst van ten minste 80 miljoen ton is de aardappel hard op weg om de plek van rijst in te nemen. Dat is niet voor niets. De productie van aardappelen vergt minder water, maar bovenal is voedselzekerheid niet haalbaar met rijst en wél met aardappelen.
Ook verandert het voedselpatroon. Dat is nu al merkbaar aan de toenemende fritesconsumptie. Chinezen zijn gek op fastfood. Sinds 2000 maakt China een sterke economische groei door. China-expert Ton Frijters van HZPC: "De verwachting is dat de totale economie van China die van de Verenigde Staten zal overtreffen. Voor de regering in Peking genoeg redenen om de productie te verdubbelen." Samen met de urbanisatie, die invloed heeft op het consumptiepatroon, biedt dat kansen voor de aardappel- en fritesindustrie.
Buitenlandse bedrijven nodig
Kortom: de aardappel wordt steeds belangrijker in China. Er is dan ook veel steun en promotie vanuit de overheid. "De teelt moet verder worden geprofessionaliseerd en er is behoefte aan betere rassen. Daarbij zijn buitenlandse bedrijven nodig en dat biedt kansen voor ons, want daarmee genereert HZPC inkomsten aan licenties voor teelt en vermarkting. Het gaat hierbij vooral om frites- en chipsrassen. Daarvoor betalen zij keurig royalties."
Een andere manier om van de aardappelhausse in China te profiteren, is in de teelt. "Als je daar een voet tussen de deur krijgt, kan dat behoorlijk winstgevend zijn." China moet echter ook met restricties rekening houden; zo mag er geen pootgoed worden geïmporteerd. Ook kan een buitenlandse onderneming geen meerderheidsbelang in een Chinees bedrijf hebben. "Opereren in een joint-venture mag wel", weet Frijters, "Maar dat kost tijd. Dat je niet aan het stuur kunt zitten, omdat je geen meerderheidsbelang mag hebben, is de grootste bottleneck."
Andere problemen zijn Y-virus, phytophthora en ringrot. "In de tweede helft van augustus breken de symptomen van ringrot uit. Het is af en toe desastreus. Al het pootgoed wordt gesneden. Zelfs met het snijden van de honderdste aardappel draag je de besmetting nog over." Ook hebben telers moeite met het afstemmen van stikstofgehalte en beregening. "Desalniettemin worden er goede resultaten behaald. De grootschalige teelt is vergelijkbaar met die in Europa en de Verenigde Staten."
Snelle beslisser
Wat wel prettig in China is, is de wil om verder te komen. "Een Chinees neemt sneller een beslissing. Nieuwe ontwikkelingen en technieken worden vlot geïmplementeerd. Dat geldt voor alles: voor auto’s, maar ook voor rassen. En er is behoefte aan mooie Westerse rassen. Het introduceren van een nieuw ras duurt 5 à 6 jaar. We importeren ze als steriele plantjes en doorlopen dan het mini-knollenproces. Vervolgens is het een kwestie van volumes opbouwen."
Inmiddels heeft HZPC een 15-tal rassen voor de retail en voor de frites-, chips- en traditionele markten voor de verschillende klimaten in het land. "Voor elk teeltgebied, er zijn er 4, een ander ras."In China is de wil om verder te komen behoorlijk sterk.
Foto's: HZPC