Van de EU-5 en Polen hebben alleen Frankrijk en België hun aardappeloogst al afgerond. In de overige landen moet nog een klein gedeelte gerooid worden. Met de regen valt het mee en ook de vorst zet niet door.
In Polen staan nog de meeste fritesaardappelen in de grond, volgens statistieken van Aviko Potato; begin november zat zo'n 10% nog in de grond. Voor Nederland schat Aviko het percentage geoogst op circa 93%. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is het rooiwerk iets verder gevorderd. Vergelijken we de huidige cijfers met die van oogst 2016 en 2015 dan zijn geen enorme verschillen te ontdekken.
Noordoosten niet klaar
Vooral in Noord-Nederland moet nog het nodige gebeuren. Percelen zijn verzadigd en het rooien verloopt moeizaam. Aviko cijfers wijzen uit dat aan het einde van week 44 bijna 85% was gerooid.
Insiders bevestigen dat vooral in het noordoosten nog relatief veel aardappelen in de grond staan. In Gelderland moet nog 10% worden gerooid. In alle andere teeltregio’s loopt de oogst op zijn laatste benen. Alleen Zuid-Flevoland heeft Aviko afgekruist als compleet.
Natte noorden
In september en begin oktober liep Polen een rooiachterstand op. Door goed oogstweer is veel ingehaald, maar het werk is nog niet klaar. Ook afgelopen week regende het weer. In Noord-Duitsland zorgt nattigheid voor vertraging. Akkerbouwers komen maar moeizaam vooruit en de kwaliteit is matig tot slecht.
Hol, natrot, rooibeschadigingen en een laag onderwatergewicht (OWG) passeren de revue. Een strook die loopt van de Noord-Hollandse Noordzeekust tot aan de Baltische Staten is al de hele zomer en herfst nat. Ook Denemarken heeft daarmee te maken.
Gebrek aan opslag
In het Verenigd Koninkrijk loopt de aardappeloogst door tot half november. In het oosten zijn de omstandigheden goed, maar in het westen en noorden is het nat. In Schotland loopt de (poot)aardappeloogst 2 weken achter op schema. Lage temperaturen en nachtvorst gooien weinig roet in het eten. Telers hebben meer problemen met het vinden van opslagcapaciteit voor de laatste 5% van hun areaal. Vrije aardappelen verkopen blijkt onmogelijk, net als op het Europees vasteland.
Vorst geen probleem
Nachtvorst kwam in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 november voor het eerst op veel plaatsen voor. Vervolgens stijgen de nachtelijke temperaturen weer naar 4 tot 6 graden. Dat is ook in Duitsland en Polen het geval. Daarbij blijft het redelijk zonnig en droog.