Nederland loopt dit seizoen, in vergelijking tot de omliggende landen, achteraan met de aardappeloogst. In de belangrijkste West-Europese teeltgebieden zijn de opbrengsten hoog. Een overzicht.
De Nederlandse telers doen hun best om de aardappeloogst deze week opnieuw op te starten. Naar schatting is 20% van de aardappelen de schuur in gereden. Daarmee ligt Nederland ver achter op de landen om ons heen. De opbrengst is voor sommige telers even schrikken.
Telers die al aan het einde van hun oogst zitten en hun opslagen vol zien lopen, zijn op zoek naar een alternatieve opslag of proberen op de markt hun aardappelen te verkopen of af te zetten. Vrachtwagens krijgen is daarbij een uitdaging.
Duitsland
Hoewel de Duitsers nog niet alle aardappelen achter de planken hebben liggen, zijn zij wel aardig opgeschoten met rooien. Door het droge weer konden de rooiwerkzaamheden in de meeste deelstaten vlot worden hervat. Inmiddels zou ongeveer 60% van de gewassen geoogst zijn. Nedersaksen moet nog wat tandjes bijzetten. Daar liep de oogst door de vele neerslag vertraging op. Overigens zijn de gevolgen van de waterschade nog niet duidelijk.
De opbrengsten zijn groot, maar ook de oppervlakte nam toe. In Noordrijn-Westfalen liggen de opbrengsten over het algemeen boven het gemiddelde. Soms moeten telers op zoek naar extra bewaarmogelijkheden. De Duitse productieverwachting voor 2017 bedraagt ​​11,3 miljoen ton. Dat is 0,5 miljoen ton meer dan in 2016. Handelaren melden dat ze nog rekening houden met een verdere aanpassing naar boven.
België
De Belgen zijn wat minder vergevorderd. Naar schatting zou 40% van de aardappelen zijn gerooid. Wat opbrengst betreft gaan de Belgen ervan uit dat deze boven het 7-jarig gemiddelde uitkomt. Voor de Bintje zal dat niet gaan lukken. Maar voor de rassen Fontane, Challenger en Innovator gaat dat zeker wel gebeuren. De kwaliteiten zijn over het algemeen goed. Dat geldt ook voor de rooiomstandigheden.
Frankrijk
De zware regenval heeft de oogst in Frankrijk vertraagd. Eind september zou nog geen 50% van de hoofdoogst van het land af zijn. De opbrengsten zijn zeer heterogeen en bovengemiddeld, alhoewel de kuststroken wel een lagere opbrengst zien door de droogte van het voorjaar.
Groot-Brittannië
De zware regenval van vorige week maakt het rooien een lastig. In sommige regio’s is het zelfs onmogelijk. Er is sprake van kwaliteitsproblemen: vooral rot, maar ook groene en holle knollen. Daarnaast leiden ook de bovenmatig opbrengsten tot een slechte stemming. Schotland kon door de enorme nattigheid slechts 10% oogsten. In het oosten, waar de meeste aardappelen staan, zijn de omstandigheden inmiddels beduidend beter.
De opbrengsten zijn bovengemiddeld, en veel Engelse telers maken zich nog niet veel zorgen over de oogst. Dit omdat zij gewend zijn vaak tot de kerst bezig te zijn. Ook gevaar van vorst ligt daar minder voor de hand.
Polen
In Polen wordt gesproken over kwaliteitsproblemen, waaronder rot. Er is nog weinig aanbod, maar de opbrengsten zijn goed. De oogst is daar momenteel in volle gang en 40% zou inmiddels binnen zijn. De opbrengst per regio is erg wisselend, maar zou niet slecht zijn. Ook in Polen hebben we te maken met een groei in het areaal fritesaardappelen; we zien daar langzaamaan een verdere professionalisering van de teelt en een afname van kleine telers voor eigen gebruik, voeraardappelen en wodkastokerijen.