Inside: Aardappelmarkt

Rooiachterstand in aardappelen West-Europa

2 Oktober 2017 - Clarisse van der Woude

De aardappeloogst in Nederland, en in omliggende landen schiet, niet erg op. Normaliter is 40% van de hoofdoogst op 1 oktober al binnen, dit jaar ligt dat getal een stuk lager, zo blijkt uit een belronde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gewassen groeien dit jaar lang door en blijven groen. Daarbij hebben Nederland en Noord-Duitsland veel regen te verduren gekregen. Dat heeft vertraging gebracht. "Vooral Innovator bleef lang groen", weet Dick Zelhorst van Aviko. Hij schat dat in Nederland tussen de 10% en 20% van de aardappelen binnen zit. "Dat is lager dan vorig jaar."

Belgen en Fransen deze week pas echt los
In België staat de oogst nog in de kinderschoenen, stelt Jan Van Luchene van Bruwier. "De oogst is niet ver gevorderd. Het bleef groen en doorgroeien, maar ik verwacht dat telers deze week wel echt beginnen. Last van zo veel regen als in Nederland hebben wij niet gehad. De omstandigheden waren eigenlijk bijna ideaal."

10-20

procent

van de Nederlandse fritesaardappelen is slechts binnen

Voor het noorden van Frankrijk verwacht Van Luchene eenzelfde beeld. "Er zou vorige week zijn begonnen met rooien, maar met 22 graden was het eigenlijk te warm. Het werk is dus weer gestopt."

Noord-Duitsland grootste achterstand
Vertraging is er ook in Duitsland. Hoofdzakelijk in het noorden. "De meeste tafelaardappelen in het westen en zuiden zijn binnen gereden, maar in het oosten, Nedersaksen, is dat nog maar de helft. De vele regen, ook dit weekend, heeft tot grote vertraging geleid. Deze aardappelen zouden eigenlijk al in de winkel moeten liggen", aldus Christoph Hambloch van het Duitse bureau voor agrarische markten AMI.

Bij fritesaardappelen is de vertraging minder groot. "Maar ook hier is sprake van een zekere achterstand, mede door het natte weer. Het zuiden boekt goede vooruitgang met rooien. Niet alles is al geoogst, maar ze liggen goed op schema. De problemen spelen echt in het noorden."

Proefrooiingen
Vanwege de lange doorgroeitijd is de opbrengst verder toegenomen, zo wijzen de proefrooicijfers van Bruwier uit. Fontane bereikte in week 39 netto 62 ton per hectare. Met 91% boven de 50 millimeter zijn de aardappelen bijzonder grof. 2 seizoenen geleden in dezelfde week ging het om 80%. Bintje komt uit op 48,8 ton. Daarvan zit 68% in 50 millimeter opwaarts.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden