De areaalontwikkeling voor zetmeelaardappelen in Duitsland kent 1 lijn: omlaag. In 2017 komt daar voor het eerst verandering in en dat is bijzonder. Nieuwe afzetmarkten zorgen voor een hernieuwde vraag naar zetmeelproducten.
Het areaal zetmeelaardappelen bedraagt in Duitsland dit jaar 53.519 hectare, bericht brancheorganisatie Unika. Dat houdt een stijging in van 1.300 hectare, ten opzichte van vorig jaar. Bijzonder, aangezien jaar na jaar de teelt bij onze oosterburen afnam. In 2000 werd nog op ruim 100.000 hectare zetmeelaardappelen verbouwd.
Inzetten op verdere groei
Als het aan de zetmeelindustrie ligt, kan er nog veel meer groei worden gerealiseerd. De verwerkingscapaciteit is geen probleem. Met name de productkwaliteit en de prijs van de aardappelen zijn belangrijke factoren voor de zetmeelindustrie. De brancheorganisatie schermt met gunstige voorwaarden voor telers die in de zetmeelteelt willen stappen.
Food-segment interessant
De reden voor de uitbreiding en hernieuwde interesse is het feit dat eindproducten steeds meer kunnen worden afgezet in de voedselindustrie. Zo'n 60% van de omzet bij de Duitse zetmeelproducten is afkomstig uit dit segment. De rest gaat naar non-food toepassingen.
Minder telers
Ondanks de areaalstijging neemt het aantal telers jaarlijks af. Dit jaar zijn dat er goed 3.300, een daling van 31 bedrijven. Zij leverden in 2016 2,22 miljoen ton aardappelen af. Dit jaar wordt 19.000 ton meer product verwacht.
Enorme overcapaciteit
De teelt centreert zich tot het noorden van Duitsland. Hier is ook de groei merkbaar. In het andere teeltgebied, Beieren, blijft de oppervlakte stabiel. Vorig jaar werd in het noorden ruim 41.000 hectare zetmeelaardappelen verbouwd. De aanwezige fabrieken in dit gebied kunnen nog veel meer aan. In 2014 werd 500.000 ton meer product verwerkt dan vooraf gecontracteerd, wat aantoont hoeveel rek nog aanwezig is. Voor oogst 2017 wordt een volume van 2,5 miljoen ton verwacht in het meest gunstige scenario. Vorig jaar was dat 2,1 miljoen ton. Vooral in Beieren lagen de opbrengsten toen op een zeer laag niveau.